• Energiecrisis doet EU toeristen èn ondernemers heroriënteren naar Turkije

  Nu de energiecrisis Europa treft, zetten burgers zich schrap voor een strenge winter met strikte controle op het aardgasverbruik. Tegelijkertijd is er een soort ‘energie-toerisme’ aan het ontstaan. Europeanen boeken Turkse hotels om de komende koude maanden door te brengen. Ook ondernemers gaan zich anders oriënteren…
  Volgens Ferhan Ademhan, lid van het bestuur van de Anatolian Tourism Operators Association, zijn boekingen voor november met 50% gestegen. Normaal zijn hun faciliteiten in de vakantieregio’s vanaf september voor 50%, in oktober voor 80% en in november volledig gesloten.
  “Dit jaar zullen onze faciliteiten op volle capaciteit draaien. We denken dat onze toeristische doelstelling dit jaar de 40 miljoen zal bereiken. Tot nu toe hebben we de 26 miljoen overschreden. Dit betekent $ 35 miljard aan inkomsten” (*1).
  De stichting KvK Nederland-Turkije signaleert dat de explosie van de gasprijzen ook sommige Nederlandse ondernemers hebben doen besluiten de zaken anders te regelen. Sommige agri-kassen worden deze winter leeggelaten (*2) . Tomaten en komkommers zullen pas aan het einde van de winter gepland worden. Ook andere energie-intensieve sectoren in grensoverschrijdende EU clusters overwegen productie af te schalen wat aanverwante sectoren zal beïnvloeden.
  “Turkije kan alternatieve, lange termijn oplossingen bieden op het gebied van voedsel, energie en klimaatverandering”, aldus Peter Wolters, vicevoorzitter van de stichting KvK. Hij doelt hij op de groeigrenzen van de landbouw (stikstof/wetgeving Natura 2000) en een toekomstige lager waterniveau (*3).
  Naast deze energie- en klimaatuitdagingen kan Turkije ook als alternatief dienen voor de (nog altijd) onvoorspelbare Covid restricties in China. De dramatische devaluatie van de Turkse Lira is uiteraard ook niet ongemerkt gebleven.
  Specifiek Mersin biedt perspectief voor Nederlandse ondernemers. 40% van de landbouwexport komt uit Mersin. De haven en Free Zone faciliteren buitenlandse markten. De reeds sterke aanwezige logistieke sector zal gezegend zijn met de internationale/regionale luchthaven Çukurova (eind 2022 gereed) met een grote laadcapaciteit. Verse AGF met een hoge toegevoegde waarde (kersen, aardbeien) zullen EU-markten in een kortere tijd bereiken.
  De eerste en enige Agri-Food Technopark is in Mersin (Agropark Mersin) gevestigd. Men is al begonnen met de toewijzing van kantoor- en productieruimte aan agrarische voedingsbedrijven met R&D-projecten.
  De stichting KvK Nederland-Turkije in Rotterdam en partner Dutch Turkish Trade in Istanboel overleggen regelmatig met duurzame Agri R&D instellingen en potentiële investeerders geïnteresseerd in duurzame innovaties.

   

  *1) Bron: Daily Sabah, 19-9-2022

  *2) Bron: Financieel Dagblad, 28-7-2022

  *3) Bron: voormalige Nederlandse landbouwminister, interview NPO-2, 29-7-2022

 • Turkije goed bezig logistieke brug van wereld te worden

  De Turken hebben de laatste 20 jaar zo’n 172 miljard dollar geïnvesteerd in grootschalige infrastructuurprojecten. Men is bezig met een inhaalslag.
  Een trotste Turkse transportminister tijdens de opening in mei 2022 van het 58e vliegveld in het land: “Wij hebben werk dat normaal 100 jaar zou duren slechts in 20 jaar gerealiseerd.”
  Ook heeft Turkije meerdere megasnelwegprojecten voltooid waaronder Kuzey Marmara, de langste hangbrug ter wereld (‘1915-Çanakkalebrug’) en de breedste brug ter wereld, de ‘Yavuz Sultan Selimbrug’ gebouwd en een onderzeetunnel aangelegd onder de zeestraat van Istanbul, Marmaray. Verschillende lange tunnels werden aangelegd terwijl het aantal spoorwegkilometers en hogesnelheidslijnen toe nam. De logistiek vaart er wel bij.

  Wilt u meer weten over optimalisatie van koude logistiek en uitvoering in e-commerce? Wij kunnen u in contact brengen met Nederlandstalige experts in Turkije.

  Contact: info@kvknederlandturkije.nl

   

  Kaart: The Black Sea Inter-Modal Corridor. Bron: Ministry of Transport Maritime Affairs and Communications

 • Turkije grootste exporteur wasmachines

  Turkije is in 2021 de grootste exporteur van huishoudelijke apparaten van Europa geworden, met een exportstijging van 18% t.o.v. het voorgaande jaar. Minister van Industrie en Technologie Mustafa Varank zei in januari dat het land vorig jaar 26 miljoen producten exporteerde.

  Vorig jaar bereikte de Turkse export een recordhoogte van $ 225,4 miljard, met een jaarlijkse stijging van 32,9%. Ook op de lange termijn kan de Turkse industrie mooie groeicijfers aantonen. Het aantal exporterende bedrijven steeg van 33,523 in het jaar 2002 naar 101,386 op het einde in 2021.
  Turkije heeft maatregelen genomen voor een veelheid aan segmenten van de samenleving om de Turkse economie draaiende te houden. De productie werd zo veel mogelijk ononderbroken in stand gehouden om werkgelegenheid te beschermen en schommelingen in supply chains op te vangen, ondanks de (pandemie) trillingen op wereldschaal.
  Om ook de binnenlandse consumptie en dus productie te stimuleren heeft de Turkse regering in het verleden tijdelijke belastingverlagingen doorgevoerd. De speciale verbruiksbelastingen op airconditioners, koelkasten, wasmachines, vaatwassers, stofzuigers, sommige kleine huishoudelijke apparaten en meubels werden verlaagd van 6,7 procent naar 0 volgens een kabinetsbesluit dat destijds in februari 2017 in de Turkse Staatscourant is gepubliceerd.
  Geinteresseerd in onbenut potentieel sectoren in Turkije of Nederland?
  Wilt u weten wat het onbenut potentieel (exportwaarden in mln. €, selectie marktspelers) tussen Nederland en Turkije is m.b.t. kleding, verwerkte voeding en machines? Bestel het “Snapshots Unexploited Market Opportunities Report” van de stichting KvK Nederland-Turkije middels een mini-donatie van €150 (gebruik donatie button onderaan homepage). Geinteresseerd in maatwerk marktonderzoek van andere sectoren in Turkije of Nederland? Contact.

   

  Bronnen: TRT World januari 2022; Twitter account minister Varank januari 2022; Hurriyetdailynews april 2017.

 • Aanvang Turkse citroenenseizoen

  Het Turkse citroenenseizoen is begonnen. De maten zijn vergelijkbaar met vorig seizoen en Turkse telers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Europese regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.
  De kwaliteit van het fruit wordt in alle stadia opgevolgd: cultiveren, sorteren, verpakken, distributie en conservatie. Kwaliteitsrapporten met de naam van de  producent, certificaat nummer van de ’tuin’, oogstdatum, chemicalien (indien toegepast), certificaat van goedkeuring Turkse landbouwministerie en verpakkingsdatum kan worden aangetoond en/of deels worden afgedrukt op verpakkingslabels.

   

  Photo: MDA Agricultural Products

  Turkse exporteurs, de Unie en het ministerie van Landbouw worden nauwlettend gecontroleerd en hebben hun telers intensief getraind in het telen van de juiste producten, het sproeien, bemesten en oogsten. Lees volledige artikel hier.

   

             

   

  
      
 • Turkse startups ontvangen €1 MLD

  Turkse startups ontvangen USD 1,2 miljard investering in de eerste helft van 2021.

  ​In het eerste kwartaal van 2021 hadden 61 startups 508 miljoen dollar opgehaald bij angel-investeerders en durfkapitaalfondsen. Dit is een record voor het Turkse startup-ecosysteem. Volgens het rapport “Turkish Startup Ecosystem Quarterly Report-Q2 2021” van Startup.Watch hebben 63 startups 746 miljoen dollar opgehaald voor een totaalbedrag van 1,2 miljard dollar in het eerste halfjaar.

  Getir werd de meest geïnvesteerde startup in Turkije met 550 miljoen dollar en met een waardering van 7,5 miljard dollar. Dream Games, de op één na hoogste ontvanger van investeringen na Getir, werd in het tweede kwartaal van het jaar ook een eenhoorn.

  Turkije staat op de 8e plaats in Europa en op de 2e plaats in de Angels- en venture durfkapitaalinvesteerders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

  De stichting KvK heeft constructieve gesprekken gevoerd met Teknopark / Incubation Center Istanbul (zie min. 0:35 in video). Nederlandse startups kunnen gebruik maken van faciliteiten.

 • Nederland top 5 investeerders Istanbul

  Nederland staat in de top vijf van landen met het hoogste kapitaal geïnvesteerd in Istanbul in 2019 met Syrië, Iran, Duitsland en Jordanië.

  Met 93 investeerders en een vermogen van TRY 346 MLN staat Nederland op de tweede plaats in de lijst. 12.644 buitenlandse bedrijven zijn in 2019 opgericht met TRY 3,3 MLD in Istanbul. In het oog springende sectoren voor investeerders waren de sectoren diensten, detailhandel, textiel en IT.

  Bron: Istanbul Chamber of Commerce (ICOC). Wilt u op sectoraal niveau besprekingen voeren met de ICOC? Maak gebruik van het netwerk van de stichting KvK (zie ook min. 0:10 in video). Contact info@kvknederlandturkije.nl