• Aanvang Turkse citroenenseizoen

Het Turkse citroenenseizoen is begonnen. De maten zijn vergelijkbaar met vorig seizoen en Turkse telers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Europese regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.
    De kwaliteit van het fruit wordt in alle stadia opgevolgd: cultiveren, sorteren, verpakken, distributie en conservatie. Kwaliteitsrapporten met de naam van de  producent, certificaat nummer van de ‘tuin’, oogstdatum, chemicalien (indien toegepast), certificaat van goedkeuring Turkse landbouwministerie en verpakkingsdatum kan worden aangetoond en/of deels worden afgedrukt op verpakkingslabels.

Photo: MDA Agricultural Products

Turkse exporteurs, de Unie en het ministerie van Landbouw worden nauwlettend gecontroleerd en hebben hun telers intensief getraind in het telen van de juiste producten, het sproeien, bemesten en oogsten. Lees volledige artikel hier.

• Turkse startups ontvangen €1 MLD

Turkse startups ontvangen USD 1,2 miljard investering in de eerste helft van 2021.

​In het eerste kwartaal van 2021 hadden 61 startups 508 miljoen dollar opgehaald bij angel-investeerders en durfkapitaalfondsen. Dit is een record voor het Turkse startup-ecosysteem. Volgens het rapport “Turkish Startup Ecosystem Quarterly Report-Q2 2021” van Startup.Watch hebben 63 startups 746 miljoen dollar opgehaald voor een totaalbedrag van 1,2 miljard dollar in het eerste halfjaar.

Getir werd de meest geïnvesteerde startup in Turkije met 550 miljoen dollar en met een waardering van 7,5 miljard dollar. Dream Games, de op één na hoogste ontvanger van investeringen na Getir, werd in het tweede kwartaal van het jaar ook een eenhoorn.

Turkije staat op de 8e plaats in Europa en op de 2e plaats in de Angels- en venture durfkapitaalinvesteerders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De stichting KvK heeft constructieve gesprekken gevoerd met Teknopark / Incubation Center Istanbul (zie min. 0:35 in video). Nederlandse startups kunnen gebruik maken van faciliteiten.

• Nederland top 5 investeerders Istanbul

Nederland staat in de top vijf van landen met het hoogste kapitaal geïnvesteerd in Istanbul in 2019 met Syrië, Iran, Duitsland en Jordanië.

Met 93 investeerders en een vermogen van TRY 346 MLN staat Nederland op de tweede plaats in de lijst. 12.644 buitenlandse bedrijven zijn in 2019 opgericht met TRY 3,3 MLD in Istanbul. In het oog springende sectoren voor investeerders waren de sectoren diensten, detailhandel, textiel en IT.

Bron: Istanbul Chamber of Commerce (ICOC). Wilt u op sectoraal niveau besprekingen voeren met de ICOC? Maak gebruik van het netwerk van de stichting KvK (zie ook min. 0:10 in video). Contact info@kvknederlandturkije.nl