• Ontmoeting Turkse zorgsector op ambassade

  Begin maart heeft er een voorbereidende bespreking plaatsgevonden op de Turkse ambassade in Den Haag tussen de stichting KvK en TOBB, de Union of Chambers and Commodity Exchanges, afdeling Turkish Health Tourism Sector Assembly.

  De Turkse minister van handel heeft Nederland uitgeroepen als ‘Target and priority country in health tourism’. Men wil het Turkse gezondheidstourisme in Nederland sterker op de kaart zetten, meer concreet in de vorm van een grote Expo in Amsterdam.

  Het mag gezegd worden: in 2021 hebben een half miljoen buitenlandse patiënten een behandeling gezocht en gevonden in Turkije.

  De stichting KvK brengt al sinds geruimere tijd de moderne ziekenhuisinfrastructuur en expertise in Turkije onder de aandacht van zorgverzekeraars in Nederland, zij het met de nadruk op geplande zorg (lees Turkse zorgcapaciteit voor Nederlandse wachtrij).

  Welke Nederlandse B2B doelgroepen worden verwacht op de Expo in Amsterdam?

  Op de eerste plaats huisartsen, zorgverzekeraars cq verzekeringsmaatschappijen en relevante publieke instellingen. Verder: ziekenhuizen, (gebit)klinieken, IVF centra, haartransplantatiecentra, dermatologische klinieken, esthetische centra, rehabilitatiecentra, ouderenzorg en verpleeghuizen. Met deze partijen zullen – al dan niet commerciële – afspraken kunnen worden gemaakt.

  B2C doelgroepen zijn Nederlandse toeristen van Turkse oorsprong die op het punt staan een vakantie naar Turkije te boeken. Daarnaast worden er ook diensten aangeboden aan autochtone Nederlanders. In gesprekken kan men gezondheidsproblemen uiteenzetten, verzorging en thermaal toerisme. Belgische en Duitse geïnteresseerden zijn ook welkom.

  Voorbeelden van gerelateerde diensten die de stichting KvK in dergelijke gevallen kan bieden:

  – Bureau faciliteiten stichting KvK Rotterdam

  – ‘Branding’ en marketing advies gecombineerd met zakelijke handelsmissies

  – Digitale diensten / samenstellen contactendatabank met Nederlandse doelgroepen

  Lokatie Expo: Postillion Hotel & Convention Centre, Amsterdam. 20-21 mei.

  Ondersteund door DEIK (Foreign Economic Relations Board) en OHSAD (Association of Private Hospitals and Health Institutions).

 • Hoe helpen wij Nederlandse ondernemers in Turkije?

  Turkije is net een ‘snoepwinkel’, een verleidelijk paradijs waar het bruist van de kansen. Het is mooi te observeren hoe dit uitgestrekte land Nederlandse ondernemers iedere keer weer een stoot energie geeft.

  Maar: waar start je als ondernemer? Hoe moet je omgaan met een onbekende bureaucratie en zakelijke cultuur? Wie neemt de Nederlandse ondernemer fysiek mee het lokale veld in? Lees verder hoe de stichting KvK Nederland – Turkije en aangesloten dienstverleners ter plaatse kunnen helpen.

  Neem Douwe uit Friesland. Hoewel zijn zaken goed lopen merkt hij toch dat zijn klanten veeleisender zijn geworden. Deze zoeken continue ‘iets nieuws’ voor consumenten die meer vrije tijd hebben. Men zoekt een vakantie veiliger en dichter bij huis in deze onzekere tijden met post-Corona en andere crisis.

  Douwe wordt door de stichting KvK te Rotterdam doorverwezen naar een van de aangesloten dienstverleners/experts ter plaatse. Zijn aanvraag: “voer een marktonderzoek uit naar geschikte melamine producenten in Turkije”. Melamine is een extreem duurzaam en scheurvast plastic verkrijgbaar in een breed scala aan vormen, kleuren en patronen. Daarnaast is Douwe op zoek naar 15 soorten textielproducten. Allemaal ideaal voor huis, tuin, keuken en camping gebruik.

  Een succesvolle B2B ontmoeting eindigt niet op een luchthaven…

  In een eerste fase maakt de Nederlandstalige dienstverlener in Turkije een shortlist van mogelijke Turkse producenten. In het Turks wordt er veel gebeld met allerlei managers in Turkse ondernemingen. Vervolgens wordt nagegaan of de producten voldoen aan de EU kwaliteitseisen.

  In een tweede fase ontvangt Douwe alle relevante gegevens. Hoewel hij vertrouwen heeft in de hoge productkwaliteit en de benodigde certificaten, dienen deze geproduceerd en geleverd te worden onder welomschreven condities. Zijn er misschien nog meer nuttige Turkse partners of toeleveranciers, vraagt Douwe zich af…

  Als exclusieve service worden er meer producent kandidaten geïdentificeerd en kruiselings aan elkaar gekoppeld. Verder worden er product technische, Turkse experts uit het grote netwerk van de dienstverlener bij betrokken. Deze kruipt hiervoor wederom in de pen, telefoon en bezoekt ze.

  In een derde fase wordt Douwe persoonlijk in contact gebracht met de Turkse producenten en toeleveranciers. De dienstverlener organiseert de reis van Schiphol, via Istanboel naar andere Turkse steden. B2B ontmoetingen worden door de dienstverlener en een extra gids ondersteund.

  Een succesvolle B2B ontmoeting of handelsmissie eindigt niet op een luchthaven; het eindigt in de schappen van een Nederlandse winkel, zou je zeggen, nietwaar?

  Maar: het is vaak (alleen) fase drie die aangeboden wordt door branche- of netwerkorganisaties. Jammer: de hoge heren vertrekken met of zonder minister weer terug naar huis terwijl het eigenlijke werk nog moet worden uitgevoerd. Deze onontwikkelde kansen zijn in cijfers uiteengezet in het rapport ‘Waar zit onbenut handelspotentieel Turkije – Nederland?’

  De coördinerende rol van de stichting KvK in Rotterdam en het commerciële aanbod van de aangesloten, uitvoerende dienstverleners ter plaatse in Turkije is uniek.

  En Douwe? Dit ziet het wel zitten in Nederland en Turkije. Zijn reactie “ (…) zonder jullie ondersteuning zou ik deze taken niet hebben kunnen uitvoeren.” Geïnteresseerden in deze referentie kunnen zijn contactgegevens opvragen.

 • Resultaten bestuursvergadering stichting KvK

  Tijdens een recente bestuursvergadering werd besloten de deuren voor nieuwe bestuursleden te openen.

  Turkije ‘boomt’ en biedt veel handelskansen voor KMB bedrijven. Dit vergt ervaringsdeskundigen die affiniteit en ervaring met Turkije hebben.

  De huidige bestuurdersstoelen worden bekleed door experts en ondernemers in de domeinen fiscale advisering en internationale bedrijfsherstructurering; juridische dienstverlening; bilaterale handelsbetrekkingen, im/export; transport en logistiek; IT, energie en projectmanagement en de zorgsector. De vacante plaats is voor een Turkse ondernemer vanwege het behouden van een evenwichtige balans tussen Nederlanders en Turken.

  Men is tevreden over de resultaten van 2021. Er is veel aandacht besteed aan de stichtingsstructuur, een databank met 15K bedrijfsgegevens, opgebouwde contacten met belangenorganisaties in beide landen, uitgevoerde handelsmissies, opgestelde rapporten met interessante handelsstatistieken, het stroomlijnen van de human resources binnen de stichting en vernieuwing van afspraken met aangesloten commerciële dienstverleners/partners.

  Gezien het geweldige succes van de (Agri) handelsmissie in 2021 zullen in 2022 wederom handelsmissies worden georganiseerd. De eerste aanvragen zijn reeds binnen voor de sectoren verwerkte voeding, metaal, meubels/interieur en textiel.

  Het ITR Connect initiatief met ‘goede en goedkopere’ Turkse IT/software experts voor Nederlandse bedrijven toont groeiende resultaten. Contracten met klanten zijn getekend terwijl het project professioneel wordt opvolgt, aldus het verantwoordelijke bestuurslid. Deze laatste staat open voor nieuwe projectmanagement aanvragen van geïnteresseerde Nederlandse bedrijven in Turkije.

  Het bestuur ontfermde zich over afgehandelde handelsaanvragen uit Nederland en Turkije. Over het algemeen zoeken Nederlanders Turkse productie toeleveranciers, men heeft juridische of administratieve vragen, of men wilt een lokaal bezoek laten uitvoeren om misverstanden tijdens productieprocessen op te lossen. Vanuit Turkse kant bestaat veelal de behoefte om geschikte Nederlandse partners te vinden en om gespecialiseerde producten te vermarkten.

 • Sappig nieuws: Granaatappel vers-persmachine geïntroduceerd in Nederlandse supermarktketen. Het werd tijd!

  Steeds meer exotisch fruit uit allerlei windstreken bereikt de Nederlandse retail. Traditionele appelsienen zijn lekker, maar zo’n zoetzure, frisse granaatappel geeft ook een sterke ‘boost’ aan een vitale levensstijl.

  Tijdens een recente Agri handelsmissie naar Turkije werden Nederlandse inkopers in contact gebracht met allerlei vers-producenten. De granaatappel passeerde ook de revue. De oorsprong van deze vrucht ligt in West- en Centraal-Azië. Er werd al melding gemaakt van de granaatappel in de Griekse mythologie, de Koran en het Oude Testament. Deze historische vrucht is in de loop der tijd een bekende superfood geworden. Het bevat mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, die belangrijk zijn voor het hart, de zenuwen en de spieren. De exotische vrucht is ook rijk aan sporenelementen zoals ijzer en zink, vezels, antioxidanten en vitaminen.

  Waarom deze automatische persmachine goed nieuws is? Omdat de taaie huid van de granaatappel voor sommigen niet erg uitnodigend is. Tevens is het moeilijk te pellen met die 4 tot 6 witte wandjes in de binnenkant. Nu dus opgelost!

  Ontdek deze en andere geheimen van Turkije, neem contact met de stichting KvK Nederland – Turkije indien geinteresseerd in handelsmissies (Agri of andere sectoren).
 • Het loopt goed storm: aantal MKB aanvragen over Turkije loopt gestaag op..

  Heel begrijpelijk in deze onzekere tijden… Afhankelijk van de sector zoeken Nederlandse MKB’ers alternatieven en parallelle supply chains voor China. Verder loopt men tegen groei ‘plafonds’ aan (CO2 grenswaarden of omgevingsbelemmeringen). Andere bedrijven zoeken personeel en experten (IT) buiten Nederland. En uiteraard zijn er traditionele vragen over juridische en bureaucratische uitdagingen waarvoor men lokale hulp in Turkije zoekt.

  Spontane selectie van aanvragen ontvangen door de Stichting KvK en haar aangesloten commerciele partners eind 2021, begin 2022:

  • “Vanwege de onvoorspelbare (Corona) situatie zoeken wij een Turkse productiepartner die snel kan improviseren, kunt u een partner zoeken…. “
  • “Wij zoeken voor ons familie investeringsfonds subsidies in vastgoed en toeleveringsproductie van plaat- en licht constructie werk, weet u misschien… ?”
  • “Kunt u ons vertellen of er import- en andere heffingen zijn voor herbruikbare agri-kratjes tussen NL en TR?”
  • “Kunt u nagaan wie het tekeningsbevoegd management is van de firma (…); staan ze correct ingeschreven bij lokale KvK en in relevante databanken?”
  • “Ik ben student die met start-up WiFi’s verhuurt voor Turkse hotellobby’s. Het loopt goed; kan ik daar een bedrijfje oprichten i.v.m. belasting… “

  Selectie aanvragen uit onze Turkije grabbelton:

  • “I represent (…) Turkish furniture producers, we search Dutch clients; could you organise a trade mission for my members in the Netherlands?”
  • “We produce sulfur in Izmir generally used by oilseed producers, it reduces PH value of soil. We search Dutch companies that import and sell fertilizers”.
  • Etc.

  Wilt u uw aanvraag bespreken? Stuur ons een mail met uw bedrijfsgegevens en specificaties van uw aanvraag. Op basis daarvan kan er eventueel een ZOOM ingepland worden.

 • Waar zit onbenut handelspotentieel Turkije – Nederland?

  Wist u dat meerdere Nederlandse sectoren exportpotentieel laten liggen? Neem textiel: een exportpotentieel met Turkije van €12 mln. blijft onbenut liggen. Behalve voor katoenen herenoverhemden en babykleding is de feitelijke export van kledingproducten nu erg laag. Maar ook de Turken laten exportpotentieel onbenut: €250 mln.
  Indien u geinteresseerd bent in de sectoren kleding, verwerkte voeding en machines (exportwaarden in mln. €, selectie marktspelers), bestel dan het “Snapshots Unexploited Market Opportunities Report” van de stichting KvK Nederland-Turkije middels een mini-donatie van €150 (gebruik donatie button onderaan homepage).
  Geinteresseerd in maatwerk marktonderzoek van andere sectoren in Turkije of Nederland? Contact.
 • Turkse Zorgcapaciteit voor Nederlandse Wachtrij

  Het ‘overhevelen’ van Nederlandse patienten naar Turkse ziekenhuizen wordt momenteel onderzocht door de stichting KvK Nederland – Turkije.

  De Nederlandse zorgsector is tijdens de coronacrisis tegen capaciteitsgrenzen aangelopen, blijkt uit het vollopen van de IC-afdelingen. Tevens is de geplande zorg deels uitgesteld. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte bekend dat sinds 2020 zo’n 340.000 tot 380.000 operaties minder waren uitgevoerd dan verwacht.
  Belanghebbenden voor oriënterende gesprekken en een zorgmissie naar Turkse zorginstellingen kunnen zich melden info@kvknederlandturkije.nl.
  Lees persbericht.

   

  * Foto: opening nieuwe ziekenhuis in Coronajaar 2020, Göztepe stadsziekenhuis, Kadiköy wijk, Istanbul. Modern en hotelachtige zorgcomplex van 239.000 M2 en 1.110 kamers, waarvan 144 IC.

  * Foto: interieur patientenkamer Turks ziekenhuis

   

  Bron foto’s: AA (Anadolu Agency)

   

   

   

 • Handelsmissie mooi in beeld gebracht

  Hoe ontmoet je lokale producenten in de Turkse regio? Welk ‘ beeld’ moet men zich voorstellen bij Turkse bedrijven?

  Ondernemers doen zaken met de laarzen in het veld. Waarom? Want soms moet je dingen met eigen ogen zien, voelen, proeven… Ervaar en onderzoek zelf productieprocessen in Turkse bedrijven en kassen.

  De handelsmissie naar verse producten (aardappelen, groenten, fruit) naar de regio Antalya in oktober 2021 was zelfs nationaal nieuws in Turkije (lees TRT). Bekijk in deze slideshow spontaan gemaakte foto’s in citrusvelden, paprika- en bananenkassen, verpakkingsbedrijven en ‘interne’ discussies tussen Nederlandse delegatieleden en Turkse eigenaren/managers.

   

   

  Animated slideshow

   

 • Oplossing woningnood Caribbean uit Turkije!

  Toegang tot veilige, betaalbare en efficiënte huisvesting is van cruciaal belang in tijden van klimaatverandering, natuurrampen en migratiestromen. Ook bewoners van traditionele woonomgevingen op vasteland of eilanden worden geconfronteerd met uitdagingen: schaarse grond, hoge bouwkosten en een groeiende dure huurmarkt.
  De stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije is derhalve vereerd de heer Ryan Blanca, geboren in Suriname, te benoemen tot ‘ambassadeur’ voor de Caribbean (d.i. inclusief Guyana, Suriname en Frans Guyana). Door de sterke historische banden met Europa is er veel economische activiteit met o.a. Nederland, hetgeen een goede bereikbaarheid voor Turkse ondernemers mogelijk maakt.

  Persbericht NL – ENFR