• Laurentien van Oranje en Ethem

  Kijk ze trots staan, Ethem Emre naast Laurentien van Oranje. Ze staan zij aan zij in haar Mylimalima Flagship Store. Hoe is die spontane ontmoeting tot stand gekomen?

  Ethem was als intercultureel – sociaal ondernemer uitgenodigd door BBIS voor een inspiratietour in het kader van het Bridge to Change-project. Dit project, gesteund door Social Enterprise NL, streeft naar een meer inclusief ecosysteem voor sociaal ondernemerschap in Nederland.

  Bij het eerste bezoek op de tour werd MyLimalima van Laurentien van Oranje in Den Haag bezocht.

  Namens de stichting KvK Nederland – Turkije wil Ethem zich bij deze nogmaals danken voor haar inzet ten bate van de getroffen toeslagenouders. Overigens bleek tijdens het gesprek met enige verrassing dat Laurentien en Marco Speelmans van AEGON Nederland, een kennispartner van Ethem, elkaar ook uit diverse branche commissies kennen.

  Dergelijke ontmoetingen tussen een Nederlandse en een Turks-Nederlandse sociaal-ondernemer zijn leerzaam en interessant voor beiden.

  Ethem heeft 42 jaar ondernemerschap op te teller staan. Op zijn tienjarige leeftijd is hij met zijn moeder, broers en zusters in kader van gezinshereniging in 1974 naar Nederland gekomen. In 1982 is hij als Turkse Tolk vertaler gestart. De laatste 20 jaar zit hij in de letselschaderegelingen voor slachtoffers van verkeer en bedrijfsongevallen Rechtswinkel Letselschade en Randstad Personenschade.

  Tien jaar geleden richtte hij het eerste interculturele, arbeidsdeskundige bureau Inter-Focus op ter ondersteuning van verzekeraars en werkgevers bij ziekteverzuim en herstel. Ethem is daarmee ook ondertekenaar van het convenant SER Diversiteit in Bedrijf.

  Vragen? Iedereen is welkom voor een tafeldialoog met Turkse linzensoep in Rotterdam (Ethem: 06 39110 234).

   

 • Ga mee AGF kansen ontdekken in Turkije (september)

  Na voorgaande succesvolle handelsmissies is de stichting KvK Nederland-Turkije enthousiast om opnieuw een spannende handelsreis naar Turkije aan te bieden. Bekijk het videoverslag van Antalya en Mersin.
  Nederlandse en Vlaamse bedrijven kunnen de uitstekende commerciële kansen ervaren die Turkije biedt. Vanwege de economische groei en zakelijke ontwikkelingen zijn er meer mogelijkheden in diverse sectoren. Laten we samen met Nederlandstalige handelsexperts het bruisende Türkiye ontdekken!

  Continue reading

 • Stichting Kamer van Koophandel Nederland – Turkije, Holland Door en Tarım Kredi Holding Samenwerking: Vooruitgang in Dimensies

  Stichting Kamer van Koophandel Nederland – Turkije werkt samen met Holland Door, een van de toonaangevende sectororganisaties in Nederland, om activiteiten uit te voeren op gebieden die bijdragen aan de bilaterale handels- en investeringsbetrekkingen tussen Turkije en Nederland, voornamelijk in de landbouw- en voedingssectoren. Daarnaast hebben we een delegatie onder leiding van de heer Temel Tayyar Yeşil, voorzitter van de Raad van Bestuur van Tarım Kredi Holding, dat de dochterondernemingen van Tarım Kredi Cooperatives beheert, ontvangen op ons hoofdkantoor in Rotterdam. Dit bezoek markeerde een belangrijke mijlpaal in onze samenwerking.

  Tijdens deze ontmoeting bespraken de Stichting Kamer van Koophandel Nederland – Turkije, Holland Door en Tarım Kredi Holding het groeipotentieel in de landbouw- en voedingssectoren en verkenden zij wederzijdse kansen. Onderwerpen zoals de introductie van Turkse producten op de Nederlandse markt, sectorale samenwerkingen en merkstrategieën werden grondig onderzocht.

  Met als doel bij te dragen aan de duurzame groei van de handel tussen Turkije en Nederland en aan wederzijds voordeel, streeft de Stichting Kamer van Koophandel Nederland – Turkije naar het ontwikkelen van een sterke samenwerking met Holland Door en Tarım Kredi Holding. Deze samenwerking zal aanzienlijke bijdragen leveren aan de economische ontwikkeling en duurzame groei van beide landen.

  In onze toekomstige inspanningen zullen we de samenwerking tussen de Stichting Kamer van Koophandel Nederland – Turkije, Holland Door en Tarım Kredi Holding verdiepen om de handels- en investeringsrelaties tussen Turkije en Nederland verder te versterken. Deze samenwerking zal ons voortstuwen naar een toekomst vol innovatie en samenwerking.

 • Beursstatistieken onthullen Nederlandse handelsdynamiek in Turkije

  Nederlandse ondernemingen staan op een kruispunt, zoals beschreven in een nieuwe publicatie van de Rabobank “Sectorprognoses: afkoeling en verduurzaming in veel sectoren”. In een dergelijke situatie liggen internationale kansen. Dankzij slim combineren met beursdeelname gegevens komen er nieuwe inzichten aan het licht.
  Redactioneel: de auteur van dit artikel heeft AI ingezet om het Rabobank rapport te ‘matchen’ met een op het eerste gezicht totaal ander overzicht: een taartdiagram die de deelname van Nederlandse bezoekers aan verschillende industrieën in Turkse beurzen weergeeft. 
  De getoonde taartdiagram (bron: Tuyap) vertelt een overtuigend verhaal. Met een aanzienlijke vertegenwoordiging van 22% in de meubelindustrie en een opmerkelijke 19% in de sector van deuren, ramen en glas, is het duidelijk dat de Nederlandse aanwezigheid op Turkse beurzen zowel robuust als divers is.
  Ook in de verpakkings- en kunststofindustrie is een aanzienlijke betrokkenheid te zien, met respectievelijk 16% en 10%. Het schetst een beeld van de veelzijdige Nederlandse industriële reikwijdte.
  Dit patroon van deelname zegt ook iets over de belangen van Nederlandse industrieën in het economische weefsel van Turkije. Bijvoorbeeld, de meubelsector, die een groot deel van de Nederlandse bezoekers uitmaakt met 22%, sluit goed aan bij Turkije’s groei in stedelijke ontwikkeling en de toenemende vraag naar kwalitatieve en duurzame woonoplossingen.
  De prognoses van Rabobank suggereren een krimp in verschillende sectoren, waarbij landbouw en industrie zich schrap zetten voor een neergang. Er is een duidelijke tweedeling waar uitdagingen in binnenlandse sectoren goed kunnen vertalen naar grensoverschrijdende kansen.
  De landbouwsector, die een krimp van 1,3% verwacht, kan troost vinden in de Turkse vraag naar hoogwaardige landbouwproducten en innovatie in duurzame landbouw – gebieden waar Nederlandse expertise wereldwijd erkend wordt.
  In de wereld van de industrie, waar een lichte daling in de vraag wordt waargenomen, hebben Turkse beurzen deuren geopend voor 10% van de Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in kunststoffen en 2% in machines. Deze beurzen bieden unieke kansen om Nederlandse innovaties te presenteren en nieuwe handelsverbindingen te smeden in een land waar de industriële groei opmerkelijk is.
  Gezien deze inzichten zijn internationale handelsmissies, bijvoorbeeld naar Turkije, niet slechts een suggestie, maar een strategische noodzaak voor Nederlandse ondernemingen.
  Om zakelijke potentie te benutten en optimale resultaten te behalen adviseert de stichting KvK Nederland – Turkije met aangesloten expert/partners om kosten te besparen door slechts een of twee keer aan een beurs deel te nemen (X-1000 €). In opvolgende jaren kan worden geïnvesteerd in het inhuren van een Nederlandssprekende, Turkse handelsexpert. Dergelijks experts kunnen het Nederlandse bedrijf vertegenwoordigen op een beurs en individuele contacten opvolgen.
  Contact voor meer informatie.
 • Bouwen aan toekomst na aardbeving

  Wat is er gebeurd met de Giro 555 steun uit Nederland voor de heropbouw van de aardbevingsregio in Turkije?
  Presentator Jeroen Pauw bezoekt in de uitzending ‘Pauw in Turkije’ de zwaar getroffen gebieden in en rond Hatay, Gaziantep, Adiyaman en het grensgebied met Syrië. Bekijk video.
  De handel krijgt in dit NOS / NPO verslag ook aandacht (zie min. 42:15) waarvoor de stichting KvK Nederland-Turkije een lans brak vis-a-vis MKB’ers in Nederland. Lees artikel.
  Samenwerkende (Turkije) hulporganisaties achter Giro555: Care Nederland  –  Cordaid  –  Kerk in Actie –  Rode Kruis Nederland – Oxfam Novib  –  Save the Children Nederland – Stichting Vluchtelingen – UNICEF Nederland – World Vision Nederland – People in Need / Robbert van den Berg. Waarvoor dank!
  Analyses en cijfers over behoeftes en kansen voor een duurzaam herstel van het personeelsbestand in het aardbevingsgebied (field survey juli 2023) kan opgevraagd worden bij de stichting.

   

  * Impact import/export per provincie na aardbeving
  Geinteresseerden in een handelsmissie naar de Turkse regio om samen met lokale KvK’s en ondernemers kansen en behoeftes te onderzoeken kunnen contact opnemen met de stichting.
  Hoe kan men zich in de toekomst (beter) uitrusten in geval van dergelijke rampen? In bedrijven dient het bewustzijn over rampenrisico’s te worden vergroot in alle managementniveaus en onder werknemers. De stichting kan u doorverwijzen naar experts/opleidingen voor Disaster and Emergency Management Certificate. Contact.
 • Op bezoek in Antwerpen

  Met plezier kijken we terug op de workshop “Beyond Borders Turkije” (6 december) met een select aantal leden van de KvK Antwerpen Waasland. Er waren ondernemers uit de sectoren internationale expeditie, interieurdecoratie, hygiëneproducten en bakkerij, patisserie en chocolade.
  In een ontspannen sfeer werden concrete uitdagingen en kansen op de Turkse markt besproken, terwijl waardevolle inzichten werden gedeeld met als doel van elkaar te leren en uiteindelijk zakelijk succes te bevorderen. De uitdagingen en frictiepunten waarmee de deelnemers werden geconfronteerd waren divers en illustreren de complexiteit van internationaal zakendoen.
  Eén deelnemer met kantoren in meer dan 50 landen zocht manieren om financiële risico’s af te dekken, personeelsverloop te verminderen en gekwalificeerde verkoopmedewerkers aan te werven. Een andere deelnemer wilde meer inzicht in de interieurmarkt in Turkije, inclusief beurzen, distributie, online markten en concurrentie voor hun producten.
  Een bijzonder hoogtepunt was een (online deelnemer vanuit Turkije) wereldwijde banketspeler met filialen in 68 landen en meer dan 7200 werknemers. Zij leveren aan bedrijven zoals Dunkin Donuts, McDonald’s, Starbucks, Walmart en Tesco. Met vallen en opstaan is het hen uiteindelijk gelukt om succesvol te groeien in Turkije.
  Maar ook in Turkije is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Pas op voor valkuilen en culturele verschillen. Laat u zeker de eerste keer begeleiden! Vier Turkije-experts deelden hun inzichten.
  Fred van der Weijde van Holland Trade House Istanbul, een trotse Nederlands-Turkstalige, somde meerdere succesvol uitgevoerde projecten op in onder andere de voedsel/drankensector. Voor klanten heeft hij in Turkije energiebesparende, biogas- en stankbestrijdende installaties opgestart, compleet met businessplan, planning, vergunningen, design, procesontwerp, vastgoedselectie, grondstoffen, machines, afnemers, personeel en organisatie, enzovoort.
  Ethem Tokgözlü van Counsell Global Consulting bood een aantrekkelijk ‘investeringsmenu’ met fiscale voordelen voor investeerders uit Vlaanderen en Nederland. Turkije biedt een robuuste economie (11e economie ter wereld), een indrukwekkende thuismarkt (84 miljoen inwoners), jonge werknemers (de helft is jonger dan 33,5 jaar), een netwerk van goed verbonden steden (24 stedelijke centra met meer dan 1 miljoen inwoners) en RoRo- en blocktreinverbindingen naar België in 8 dagen.
  Leyla de Mos van Dutch Turkish Trade Consulting, wat op zal gaan in Holland Trade House Istanbul, toonde praktijkcases van klanten die zij heeft begeleid, soms letterlijk het veld in (of de kas, industrie, overheidsinstelling). Zij weet als geen ander dat succesvol zakendoen met Turkije niet alleen afhangt van gezellig netwerken op een cocktailparty. Concrete cases die zij illustreerde, omvatten o.a. de paprikateelt, zaadveredelingsmachines, textiel, huishoudartikelen, computeraccessoires en sportartikelen. Leyla verzorgt de volledige klantreis, inclusief marktonderzoek, bedrijfsbeoordeling, partner search, werving, coaching van personeel, naleving van handelswetgeving en op maat gemaakte (individuele of groeps) handelsmissies.
  Het belang van culturele omgangsvormen, formaliteiten, hiërarchie en valkuilen tijdens onderhandelingen passeerden de revue met de vicevoorzitter van de stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije. Turken zijn echte kansenpakkers, ze hebben een groot improvisatievermogen en zijn servicegericht.
  Echter, om optimaal gebruik te maken van dit potentieel, is kennis van de Turkse managementstijlen en interculturele weetjes essentieel. Het juist managen van Turks personeel en extra controle in bepaalde situaties zijn een must.
  Bent u geinteresseerd in een dergelijke workshop in uw instelling/onderneming? Contact hier of bel 06 39110243.

   

 • Nederlandse Agri-fresh ondernemers vinden nieuwe markten in Turkije

  In de wereld van Agri-fresh is het identificeren van nieuwe, vruchtbare markten essentieel voor groei en voortbestaan. Voor Karin en Gerard, eigenaren van een Agri-fresh bedrijf in Nederland, was het uitbreiden van hun horizon meer dan een wens – het was een noodzaak.

  Hun reis naar internationaal succes begon met een eenvoudige, maar cruciale stap: het inschakelen van Leyla De Mos, Project Manager Business Development Turkije, een ervaren export adviseur met een diepgaande kennis van de Turkse markt.
  De uitdaging: anonimiteit en kwaliteit handhaven
  De klant, een Nederlandse duo, bekend om hun fresh-producten met een specifieke smaak – een favoriet bij vele consumenten, waaronder een supermarktketen – had een specifieke uitdaging. Ze wensten hun anonimiteit (hun persoonsnamen in dit artikel zijn fictief) en focus op kwaliteit te behouden terwijl ze nieuwe kansen zochten in Turkije. Hun wens om onder de radar te blijven, gecombineerd met de ambitie om te groeien, vereiste een subtiele en doeltreffende aanpak.
  Aanpak: precisie en persoonlijke aandacht
  Leyla’s reactie op deze uitdaging was niets minder dan bewonderenswaardig. Ze begreep de wens van het duo om anoniem te blijven en zorgde voor een strategie die zowel hun privacy als hun zakelijke doelen respecteerde. Haar benadering was grondig en persoonlijk, met regelmatige updates en een strak programma dat geen tijd verspilde. De reis naar Turkije, zorgvuldig gepland met avondvluchten, was efficiënt en tegelijkertijd comfortabel.
  Resultaten: waardevolle contacten en vertrouwen
  De resultaten spraken voor zich. Leyla’s expertise en inzicht in de Turkse markt stelden Karin en Gerard in staat om waardevolle contacten te leggen met potentiële partners die niet alleen overeenkwamen met hun zakelijke doelstellingen, maar ook met hun specifieke Nederlandse kwaliteitscriteria.
  Reflectie en toekomstvisie
  In een klanten-evaluatie benadrukten Karin en Gerard de positieve ervaringen met Leyla’s diensten zoals verwerkt in dit artikel. Hun waardering voor de grondige voorbereiding, regelmatig contact en waardevolle afspraken was evident. Dit verhaal is een bewijs van de kracht van deskundige begeleiding ‘met de laarzen het veld in’ bij internationale handel.
  Laat dit succesverhaal een inspiratiebron zijn (ook) voor vele kleine ondernemers in de Agri-fresh en andere sectoren: met de juiste hulp en strategie is de wereldwijde markt binnen handbereik. Neem vrijblijvend contact 06 819943569 – leyla.demos [ ]turkishdutchtrade.com

   

 • LNV Attaché Netwerk evenement

  De Nederlandse agrisector wil ook in de toekomst blijven groeien. Als dat op nationaal niveau minder mogelijk is, dan moeten we internationaal kijken.
  Het LNV Attaché Netwerk vond plaats op 2 november in Haarlemmermeer. Dit netwerkevenement was bedoeld voor bedrijven, kennisinstellingen en andere belanghebbenden in de agrarische en natuursector die internationaal actief zijn of willen worden.
  Het was een ‘must’ om aanwezig te zijn! Naast de traditionele agrarische sector en verwerkende industrie namen ook experts deel met innovaties die internationaal bijdragen aan de productiviteit, veerkracht en weerbaarheid van het wereldwijde voedselsysteem, evenals aan het versterken van de natuur en biodiversiteit.
  Per continent of regio waren er tafels ingericht met vertegenwoordigers van verschillende landen. Turkije was ingedeeld bij Israël en de Palestijnse gebieden. De stichting KvK Nederland-Turkije voerde constructieve gesprekken met de Nederlandse Landbouwraad uit Ankara.
  De Landbouwraad richt zich vooral op beleidsonderdelen die relevant zijn voor Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Dit omvat duurzame handel en investeringen, verbetering van veterinaire en fytosanitaire markttoegang, voedselzekerheid, het realiseren van ecologisch duurzame voedselsystemen, biodiversiteit, het behouden en toegankelijk maken van genetische bronnen en het nastreven van de Sustainable Development Goals.
  Nederlandse ondernemers, met name bloementelers, hebben de stichting benaderd voor kansen in Turkije en aangrenzende ‘stan’-landen in de regio. De stichting speelt een coördinerende rol en zal hen voorzien van sectorspecifieke informatie en in contact brengen met lokale experts. Deze experts bieden op maat gemaakte (commerciële) begeleiding.
  Succesvol zakendoen begint niet op een vliegveld en eindigt niet tijdens een VIP-cocktailreceptie. Uiteindelijk zal de MKB-ondernemer persoonlijk moeten worden begeleid, ook in de regio buiten de grote Turkse steden, zogezegd “met de laarzen het veld in”. Iedere sector. Ieder seizoen. Contact.

 • Nationaal Export Evenement

  Future-proof exporteren, hoe doe je dat? In gesprek komen met exporteurs en managers van wereldwijde ambassades en consulaten-generaal, waar kan dat?
  1 november werd dat heel mooi gefaciliteerd tijdens het Nationaal Export Event in Nieuwegein. Maar liefst 400 exporteurs waren daarbij aanwezig. Ook de stichting KvK Nederland-Turkije was uiteraard van de partij!
  Heeft u het gemist? Wilt u toch graag kansen ontdekken in Turkije onder persoonlijke begeleiding van Nederlandstalige experts? Menig Nederlandse (tevreden) ondernemer heeft reeds maatwerk ontvangen: ook uw bedrijf is uniek.
  Neem vrijblijvend contact op voor een bakkie koffie in Rotterdam (06 391 110 243). Lidmaatschap is niet vereist, wij zijn laagdrempelig toegankelijk. Daarna kunnen we alsnog een bruggetje slaan naar expert partners in Turkse regio’s.
 • International Chamber of Commerce / Zwarte Zee Graancorridor

  Op uitnodiging van de International Chamber of Commerce (ICC) heeft de stichting KvK Nederland-Turkije deelgenomen aan de “ICC Agri-Food Hub Dialogues on Trade: Alternatives to the Black Sea Corridor for Food Security”, 11-10-2023

  Het graaninitiatief voor de Zwarte Zee werd in juli 2022 onderhandeld tussen Turkije, de VN en Rusland als een manier om ervoor te zorgen dat Oekraïne, een van ’s werelds graanschuren, ervoor kon zorgen dat zijn graan zijn zuidelijke havens via de Bosporus kon verlaten.
  Deskundigen tijdens de ICC-sessie waren onder andere de Oekraïense Kamer van Koophandel en Industrie, de Oekraïense Graanassociatie, de Donau Soya Associatie, UNCTAD en WTO.
  Recente onderzoeksgegevens werden gepresenteerd. Het betrof statistieken en trends met betrekking tot graanproductie en -export uit Oekraïne, importerende landen, maritieme en landroutes. Ook de impact van het stopzetten van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne op wereldwijde toeleveringsketens, transportkosten, graan- en consumentenprijzen.
  Nederland neemt als graan (olie)importeur een prominente 5e plaats in, net onder Italië en Turkije, die meer graan afnemen van Oekraïne. Tot juli 2023 was Oekraïne in staat om 33 miljoen ton graan en ander voedsel te exporteren dankzij het graaninitiatief via de Zwarte Zee, aldus de Secretaris-Generaal van ICC, de heer John Denton.
  Tussen maart 2022 en september 2023 heeft meer dan 51,5 miljoen ton graan, oliehoudende zaden en verwante producten Oekraïne via zogenaamde Solidarity Lanes verlaten. Dit is een EU-initiatief met alternatieve logistieke routes via het spoor, de weg en de binnenwateren. Deze maakten de export van 60% van het Oekraïense graan sinds het begin van de oorlog mogelijk. 40% werd geëxporteerd via het Black Sea Grain Initiative.
  30% van het landbouwgrond in Ukraine is geïnfecteerd met mijnen. U kunt helpen bij het ontmijnen van graanvelden in Oekraïne middels een donatie. Hoe? Richt de QR-lezer van uw smartphone op de QR-code in de bijgevoegde foto. Alternatief via website.

   

  Donatie UGA Ukraine
  Donatie optie ontmijnen graanvelden Ukraine
  Belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in meer gegevens kunnen deelnemen aan een logistiek tafelgesprek bij de stichting KvK te Rotterdam. Contact P. Wolters