• Turkije alternatief voor geteisterde Agri-oogsten

  Miljoenenschade aan tuinbouw door overstromingen in Italië, duizenden hectaren kiwi’s, pruimen, peren en appelen onder water, ook de  (logistieke) bevoorrading in het gedrang. Droogte, bosbranden en watertekorten in Spanje en Portugal… Centraal en Zuid Europa wordt momenteel geconfronteerd met ongekend hoge temperaturen en lokale stormen.
  Wetenschapper Andrea Toreti, die namens de Europese Commissie de droogtesituatie op het continent onderzoekt, waarschuwt dat dit kan leiden tot de ergste droogte in vijfhonderd jaar. De gevolgen van de klimaatcrisis, met veranderende weerspatronen, laten weinig goeds voorspellen voor de toekomst.
  Deze warmte en droogte hebben ook aanzienlijke gevolgen voor de oogsten in veel landen in Centraal- en Noord-Europa, waar mislukte oogsten een realiteit worden.
  De klimaatcrisis speelt op twee manieren een rol bij deze extreme droogte. Ten eerste zorgt het veranderende klimaat ervoor dat regenbuien steeds vaker voorkomen in korte, intense uitbarstingen, in plaats van geleidelijke, langere periodes van regen, waardoor de bodem niet voldoende vocht opneemt. Ten tweede leiden de hogere temperaturen ertoe dat het water sneller verdampt, waardoor de droogte nog verder toeneemt.
  Andrea Toreti waarschuwt dat maar liefst 15 procent van de grond binnen de Europese Unie nu in de hoogste kritieke fase van droogte verkeert. Dit betekent dat de grond zo uitgedroogd is dat planten en gewassen ernstig bedreigd worden en zelfs kunnen verdwijnen. Italië behoort tot de zwaarst getroffen landen, waar een aanzienlijk deel van de rivier de Po volledig is opgedroogd. Deze rivier voorziet meer dan een derde van het landbouwgebied in Italië van water, waardoor de gevolgen voor de landbouwsector bijzonder ernstig zijn.
  Alle ogen gericht op alternatief Turkije
  Ook de extreme hitte in Spanje, ’s werelds grootste producent van olijfolie, zal ervoor zorgen dat hun productie onder de verwachtingen blijft en tot prijsstijgingen zal leiden. Na de dalende olijfolieproductie in Spanje kijkt men meer naar Turkije. Ondernemers zullen risico’s moeten verdelen.
  Ga mee met de volgende Agri-fresh handelsmissie kansen in Turkije ontdekken.

   

 • EU ziet nieuwe kansen in betrekkingen met Turkije

  EU-leiders gaven de opdracht aan de chef buitenlandbeleid van de EU om een nieuw rapport op te stellen over de betrekkingen tussen de EU en Turkije op basis van “strategische en toekomstgerichte” principes.
  De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU, die een tweedaagse top in Brussel bijwoonden, nodigden Josep Borrell en de Europese Commissie uit om een rapport in te dienen “over de stand van zaken van de betrekkingen tussen de EU en Turkije” in het licht van de recente algemene en presidentsverkiezingen in Turkije.
  Het document moet voortbouwen “op de instrumenten en opties die door de Europese Raad zijn geïdentificeerd, en met het oog op een strategische en toekomstgerichte aanpak”, aldus de conclusie van de top.
  De EU-leiders riepen ook op tot een “spoedige hervatting van de onderhandelingen” binnen het VN-kader voor het vinden van een “alomvattende regeling voor de kwestie-Cyprus”.
  Nieuwe kansen
  Na de top reageerde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat de leiders de kansen willen benutten voor een nieuwe en goede samenwerking tussen de EU en Turkije.
  Hij zei dat het een van de agendapunten was tijdens de top en merkte op dat ze de EU-Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger als geheel hebben gevraagd om suggesties te doen voor de verdere ontwikkeling van de wederzijdse betrekkingen.
  Lees updates Delegation of the European Union to Turkiye.

   

  Bronnen: AA | Turksemedia.nl – 01-07-2023

 • Handelsmissie Turkije: ga mee kansen ontdekken!

  Na de succesvolle handelsmissies in 2021 en 2022 is de Stichting KvK Nederland-Turkije, in samenwerking met RAAD International B.V., enthousiast om opnieuw een spannende handelsreis naar Turkije aan te bieden. Bekijk het videoverslag van 2021/Antalya en 2022/Mersin.
  Nederlandse en Vlaamse bedrijven kunnen de uitstekende commerciële kansen ervaren die Turkije biedt aan ondernemers! Vanwege de economische groei en zakelijke ontwikkelingen zijn er meer mogelijkheden in diverse sectoren. Laten we samen het bruisende Türkiye ontdekken.
  Voorbeeld Programma  (Izmir – Manisa – Bursa)
  • Officiële ontvangst door het bestuur en bezoek aan de Bursa Commodity Exchange.
  • Lokale bezoeken aan agrarische gebieden, kassen, exporteurs en koelopslagbedrijven.
  • Bezoek aan de Bursa City Market/Kent Hali (groothandelsmarkt) met telers/leveranciers en import/exporteurs.
  • Voorgeprogrammeerde persoonlijke B2B-ontmoetingen in verschillende steden.
  Citrus demonstration; Dutch delegation to Turkey
  Gedurende de reis krijgt u toegang tot een uitgebreid netwerk van Turkse ondernemers en handels bevorderende instanties. De ervaring heeft ons geleerd dat er interessante contacten en handel worden uitgewisseld met uw medereizigers. Daarnaast kunt u persoonlijk aangeven welke soort ondernemingen u wilt bezoeken. Op deze manier ontmoet u gerichte partijen.
  Voor dit all-inclusive commerciële programma bedraagt de bijdrage in de kosten €2.650 inclusief vluchten, hotels, lokaal vervoer, gids/tolk, lunch en diners. Specifieke wensen worden tijdens een persoonlijk onderhoud afgestemd. Dutch Turkish Trade Consulting in Istanbul en RAAD International organiseren, adviseren en faciliteren ter plaatse.
  Gaat u mee? Meldt u aan bij leyla.demos@turkishdutchtrade.com of john@raadinternational.nl. Aansluitend nemen wij contact met u op.
  Eén ding is zeker: het wordt wederom een fantastische reis met – naast de zakelijke activiteiten – ook voldoende tijd voor sociale interactie en cultureel-toeristische bezienswaardigheden!
 • Beleef en bekijk: (video) handelsmissie Mersin, Antalya

  Bekijk deze geanimeerde video met een Nederlandse delegatie importeurs/investoren. Ze zijn onderweg naar Mersin en Antalya om Turkse AGF fresh producenten/toeleveranciers te ontmoeten.

  Waarom hebben delegatieleden besloten mee te gaan naar Turkije? Wat valt er allemaal te zien, te proeven en te ondernemen? Beleef het zelf door de video (2022) te bekijken.

   

  Geinteresseerd mee te gaan in 2023? Andere sectoren zijn ook welkom. Stuur uw wensen en specificaties.
 • VNO-NCW ‘Business Support Turkiye’, Den Haag

  Naast een goed hart, geld en medicijnen (vandaag) is een plan van aanpak om de handel weer op gang te brengen de volgende stap (morgen). Met die verwachting nam de stichting KvK Nederland – Turkije deel aan de ‘Business support Turkiye’ bijeenkomst in Den Haag georganiseerd door VNO-NCW op 22 februari.

  Deelnemers waren o.a. de minister van Buitenlandse Zaken Liesje Schreinemacher, de Turkse Minister van de Handelszaken Mehmet Muş, de Turkse ambassadeur in Nederland Selçuk Ünal, de gastgever en voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen, de voorzitter van Hotiad, Hikmet Gürcüoğlu en de eigenenaar van Corendon, Atilay Uslu.
  Een lijst met mogelijke actiepunten werd van te voren informeel gedeeld door de stichting KvK Nederland – Turkije in haar netwerk. Men is verheugd dat een aantal punten, impliciet dan wel expliciet, door menig spreker werd omarmd.

   

  🏙 City partnerships: momenteel zijn er tussen Nederland en Turkije alleen apartnerships tussen Alkmaar + Bergama; Amsterdam + Istanbul/Şişli & Izmit; Delft + Adapazarı/Sakarya. Echter, geen partnership met een stad in de getroffen aardbeving regio. Derhalve pleit de stichting KvK voor een ondernemerspartnership, bijvoorbeeld met Kahramanmaras en Hatay.
  ⚡ Sustainable energy supply: als voorbeeld en ter inspiratie voor anderen kunnen we de industriele, houten pelletgestookte ketel/boiler noemen die door een weldoener – via de stichting KvK – gedoneerd werd. Meerdere straten of ziekenhuis complexen kunnen daarmee weer warmwater produceren.
  🤝 Trade missions: ondernemers zouden meer moeten deelnemen aan handelsmissies naar getroffen sectoren, industrieen en/of commerce. Doel: matchen van Nederlandse importeurs met Turkse producenten. De getroffen stad Adana werd reeds bezocht door een Nederlandse handelsmissie gefaciliteerd door de stichting in 2021.
  ‘Disaster training’ werd als zodanig niet genoemd tijdens de VNO-NCW bijeenkomst. Hoewel deze al bestaat in Turkije kan men zich de kritische vraag stellen of een andere vorm van rampentraining nodig is. Een nieuw privaat initiatief voor bedrijven is daarom in het leven geroepen. Vraag de stichting KvK voor meer informatie.
  ‘Logistiek nationaal plan’ kwam ook niet ter sprake terwijl gebleken is dat er behoefte is aan vlotte (hulp) toeleveringsketens. Een medewerker van de stichting pleit sinds enige jaren via de VN voor meer aandacht voor een logistiek (onderzoeks) agenda gedragen door marktspelers en overheid.
  Wilt uw onderneming óók op de langere termijn uw Turkse collega’s aan de andere kant van de toeleveringsketen helpen met de broodnodige herstart van hun bedrijven in de getroffen regio?
  Wilt u overleggen met uw conculega’s? Ondernemers kunnen (gratis) gebruik maken van de vergaderfaciliteiten van de stichting KvK Nederland – Turkije in Rotterdam.
  Contact
 • Oproep MKB herstellen handel Turkije

  Oproep aan Nederlandse MKB’ers met langetermijnvisie om (ook) ZAKELIJK hulpbehoevenden in Turkije het ‘dak’ boven hun hoofd te herstellen (handelszaak; productiebedrijf).
  Herstellen van productie- handels en logistieke relaties is broodnodig – na urgente persoonlijke noodhulp/geld via giro 555.

   

  WELK BELANG HEEFT NEDERLAND?
  ✅ Dankzij productieland Turkije hebben wij toegang tot gezonde voeding, goedkope confectiekleding en een goede, hoogwaardige maakindustrie.
  ✅ Dankzij het relatief stabiele en moderne Turkije worden migratiestromen c.q. economische vluchtelingen opgevangen (’tegengehouden’) die velen niet wensen uit noord Afrika.
  WELKE ‘TRADITIONELE’ GOEDEREN?
  📈 Bekijk export statistieken in getroffen regio waaronder Adana in deze video uit 2020, vanaf min. 1:14
  🌏 Bekijk Geo kaart in Zakelijke Gids Turkije met selectie goederen typisch voor alle 81 Turkse provincies. Schuif met muis over kaart in laptop. Geo kaart is test versie; ter gelegenheid van heropbouw Turkse handel nu gepubliceerd.
  HOE HELPEN?
  🤝 Neem persoonlijk deel aan vergadering bij de stichting KvK in Rotterdam. Beslis mee welke acties voor welke stad/sector in Turkije.
  Datum/tijd vergadering in Rotterdam: info@kvknederlandturkije.nl of Ethem Emre +31 (0)6 3911 0243. Actuele data over benodigde hulp worden momenteel samengesteld door partner KvK in Turkije.
  🛬 Reis mee met handelsmissie naar Turkije.
  Met dank aan MKB Rotterdam Rijnmond en bilaterale Kamers van Koophandel Netherlands-Canada Chamber of Commerce – Italiaanse Kamer Van Koophandel Voor Nederland – Italian Chamber of Commerce for the Netherlands – Swedish Chamber of Commerce for the Netherlands – NETHERLANDS-BRITISH CHAMBER OF COMMERCE(THE) – Dutch Chamber of Commerce
 • Wij leven mee met de gesneuvelden tijdens de verschrikkelijke aardbeving in Turkije die families en hun geliefden diep in hun hart getroffen heeft.
  Het bestuur van de stichting KvK Nederland-Turkije roept Nederlandse (MKB) ondernemersverenigingen op tot gezamenlijke actie ten behoeve van collega’s in Turkije en de Syrische grensregio.
  De voorzitter Ethem Emre zal hierover verklaringen blijven afleggen aan de Nederlandse pers en instellingen (06 3911 0243)

  – – –

  Türkiye ve Suriye sınır bölgesinde meydana gelen depremde aile ve sevenlerini kaybedenlere başsağlığı diliyoruz.
  Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği yönetim kurulu, Hollandalı (KOBİ) iş adamları ve Ticaret odalarını, Türkiye ve Suriye sınır bölgesindeki meslektaşları adına ortak hareket etmeye çağırıyor.
  Yonetim kurulu baskani Ethem Emre denilsin. Bu konuda Hollanda basinina ve kurumlara demeclerine devam edecek (06 3911 0243)

  We sympathize with those who died during the terrible earthquake in Turkiye that has deeply affected families and their loved ones.
  The board of the Chamber of Commerce Netherlands-Turkiye foundation calls on Dutch (SME) business associations to take joint action on behalf of colleagues in Turkiye and the Syrian border region.
  The chairman Ethem Emre is available for statements to the Dutch press and institutions (06 3911 0243)
 • TESİAD, TESAM en UID bezoekt HTTO

  Een ontmoeting heeft plaatsgevonden tussen de vice-voorzitter van de TESİAD (Turkse industriële zakenmannen/vrouwen federatie), tevens verantwoordelijk voor buitenlandse betrekkingen, verder de heer M. Talha Zeytinci en de heer H. Dogali, European officers binnen TESAM (Turkish Asian Center for Strategic Studies) en ook de voorzitter van UID Nederland (Union of International Democrats), de heer H. Tekten.
  Gastgever was de heer E. Emre van de HTTO (Stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije) en zijn adviseur, de heer M. Yazarel. De werkvergadering werd gefaciliteerd op het Rotterdamse kantoor van HTTO.
  Onderwerp van gesprek was o.a. welke (lobby) maatregelen nodig zijn om de economische samenwerkingsklimaat tussen Nederland en Turkije te verbeteren en hoe het handelsvolume tussen beide landen kunnen worden vergroot. Verder werd er informatie uitgewisseld over sociale en culturele vraagstukken met betrekking tot de Nederlandse-Turkse samenleving.
  Contact: e.emre [ ] kvknederlandturkije.nl
 • HTTO bezoekt Turkse ambassade, Den Haag

  Voorzitter Ethem Emre van de Stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije en zijn adviseur Metin Yazirel bezochten de Turkse ambassadeur, de heer Şaban Dişli, in Den Haag.
  Men wisselde van gedachten over de sociale, culturele en economische situatie van de Turken woonachtig in Nederland.
  Daarnaast hebben zij de ambassadeur geïnformeerd over een Nederlandse delegatie van bedrijven c.q. investeerders die de stichting heeft gefaciliteerd naar een landbouwbeurs en agri bedrijven 16-20 oktober 2022 in Antalya en Mersin.
  Contact: e.emre [ ] kvknederlandturkije.nl
 • Tevreden ondernemer aan het woord

  Het doet goed. Een tevreden Nederlandse ondernemer die zijn avontuur over Turkije deelt. Maar het ging niet vanzelf! Om een jongensdroom uit te laten komen is soms een helpende hand nodig bij de oprichting en inrichting van ontwikkeling, productie en HR activiteiten.

  Philip Knierim, CEO van Ecotone, verklaart een echte fan van Turkije te zijn. Ecotone startte in Istanbul met de productie van betaalbare en milieuvriendelijke kantoorartikelen. Na van het succes geproefd te hebben heeft hij een tweede bedrijf in Turkije opricht. Hij biedt nu werk aan jonge, slimme IT-/ICT- ontwikkelaars die goed werk afleveren voor Nederlandse klanten.
  Ondanks Covid-19 en de toenemende inflatie in Turkije is  hij erin geslaagd zijn activiteiten aanzienlijk te laten groeien. Dit dankzij een lange termijn, robuste, duurzame groeistrategie.
  Philip “Begrip ontwikkelen voor de manier van handelen in Turkije en professioneel begeleid worden door de kantoren in Rotterdam (stichting KvK) en Istanbul (Turkish Dutch Trade Consulting) heeft bijgedragen aan mijn succes”.
  Maar het is niet allemaal rozegeur en maneschijn boven de Bosporus. Philip zegt dat specifiek het managen in de Turkse bedrijfscultuur een moeizame taak is waarvoor hij ook eerder genoemde partijen als interface heeft ingeschakeld.

  Geinteresseerd in ICT ontwikkelen in Turkije?

  Een webinar op 25 januari staat in de planning van de stichting KvK. Met aandacht voor nearshoring en het uitvoeren van remote projecten. Contact initiatiefnemer Paul Tjia (paul@gpic.nl).
  Bekijk video.