• VNO-NCW ‘Business Support Turkiye’, Den Haag

  Naast een goed hart, geld en medicijnen (vandaag) is een plan van aanpak om de handel weer op gang te brengen de volgende stap (morgen). Met die verwachting nam de stichting KvK Nederland – Turkije deel aan de ‘Business support Turkiye’ bijeenkomst in Den Haag georganiseerd door VNO-NCW op 22 februari.

  Deelnemers waren o.a. de minister van Buitenlandse Zaken Liesje Schreinemacher, de Turkse Minister van de Handelszaken Mehmet Muş, de Turkse ambassadeur in Nederland Selçuk Ünal, de gastgever en voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen, de voorzitter van Hotiad, Hikmet Gürcüoğlu en de eigenenaar van Corendon, Atilay Uslu.
  Een lijst met mogelijke actiepunten werd van te voren informeel gedeeld door de stichting KvK Nederland – Turkije in haar netwerk. Men is verheugd dat een aantal punten, impliciet dan wel expliciet, door menig spreker werd omarmd.

   

  🏙 City partnerships: momenteel zijn er tussen Nederland en Turkije alleen apartnerships tussen Alkmaar + Bergama; Amsterdam + Istanbul/Şişli & Izmit; Delft + Adapazarı/Sakarya. Echter, geen partnership met een stad in de getroffen aardbeving regio. Derhalve pleit de stichting KvK voor een ondernemerspartnership, bijvoorbeeld met Kahramanmaras en Hatay.
  ⚡ Sustainable energy supply: als voorbeeld en ter inspiratie voor anderen kunnen we de industriele, houten pelletgestookte ketel/boiler noemen die door een weldoener – via de stichting KvK – gedoneerd werd. Meerdere straten of ziekenhuis complexen kunnen daarmee weer warmwater produceren.
  🤝 Trade missions: ondernemers zouden meer moeten deelnemen aan handelsmissies naar getroffen sectoren, industrieen en/of commerce. Doel: matchen van Nederlandse importeurs met Turkse producenten. De getroffen stad Adana werd reeds bezocht door een Nederlandse handelsmissie gefaciliteerd door de stichting in 2021.
  ‘Disaster training’ werd als zodanig niet genoemd tijdens de VNO-NCW bijeenkomst. Hoewel deze al bestaat in Turkije kan men zich de kritische vraag stellen of een andere vorm van rampentraining nodig is. Een nieuw privaat initiatief voor bedrijven is daarom in het leven geroepen. Vraag de stichting KvK voor meer informatie.
  ‘Logistiek nationaal plan’ kwam ook niet ter sprake terwijl gebleken is dat er behoefte is aan vlotte (hulp) toeleveringsketens. Een medewerker van de stichting pleit sinds enige jaren via de VN voor meer aandacht voor een logistiek (onderzoeks) agenda gedragen door marktspelers en overheid.
  Wilt uw onderneming óók op de langere termijn uw Turkse collega’s aan de andere kant van de toeleveringsketen helpen met de broodnodige herstart van hun bedrijven in de getroffen regio?
  Wilt u overleggen met uw conculega’s? Ondernemers kunnen (gratis) gebruik maken van de vergaderfaciliteiten van de stichting KvK Nederland – Turkije in Rotterdam.
  Contact
 • Oproep MKB herstellen handel Turkije

  Oproep aan Nederlandse MKB’ers met langetermijnvisie om (ook) ZAKELIJK hulpbehoevenden in Turkije het ‘dak’ boven hun hoofd te herstellen (handelszaak; productiebedrijf).
  Herstellen van productie- handels en logistieke relaties is broodnodig – na urgente persoonlijke noodhulp/geld via giro 555.

   

  WELK BELANG HEEFT NEDERLAND?
  ✅ Dankzij productieland Turkije hebben wij toegang tot gezonde voeding, goedkope confectiekleding en een goede, hoogwaardige maakindustrie.
  ✅ Dankzij het relatief stabiele en moderne Turkije worden migratiestromen c.q. economische vluchtelingen opgevangen (’tegengehouden’) die velen niet wensen uit noord Afrika.
  WELKE ‘TRADITIONELE’ GOEDEREN?
  📈 Bekijk export statistieken in getroffen regio waaronder Adana in deze video uit 2020, vanaf min. 1:14
  🌏 Bekijk Geo kaart in Zakelijke Gids Turkije met selectie goederen typisch voor alle 81 Turkse provincies. Schuif met muis over kaart in laptop. Geo kaart is test versie; ter gelegenheid van heropbouw Turkse handel nu gepubliceerd.
  HOE HELPEN?
  🤝 Neem persoonlijk deel aan vergadering bij de stichting KvK in Rotterdam. Beslis mee welke acties voor welke stad/sector in Turkije.
  Datum/tijd vergadering in Rotterdam: info@kvknederlandturkije.nl of Ethem Emre +31 (0)6 3911 0243. Actuele data over benodigde hulp worden momenteel samengesteld door partner KvK in Turkije.
  🛬 Reis mee met handelsmissie naar Turkije.
  Met dank aan MKB Rotterdam Rijnmond en bilaterale Kamers van Koophandel Netherlands-Canada Chamber of Commerce – Italiaanse Kamer Van Koophandel Voor Nederland – Italian Chamber of Commerce for the Netherlands – Swedish Chamber of Commerce for the Netherlands – NETHERLANDS-BRITISH CHAMBER OF COMMERCE(THE) – Dutch Chamber of Commerce
 • Wij leven mee met de gesneuvelden tijdens de verschrikkelijke aardbeving in Turkije die families en hun geliefden diep in hun hart getroffen heeft.
  Het bestuur van de stichting KvK Nederland-Turkije roept Nederlandse (MKB) ondernemersverenigingen op tot gezamenlijke actie ten behoeve van collega’s in Turkije en de Syrische grensregio.
  De voorzitter Ethem Emre zal hierover verklaringen blijven afleggen aan de Nederlandse pers en instellingen (06 3911 0243)

  – – –

  Türkiye ve Suriye sınır bölgesinde meydana gelen depremde aile ve sevenlerini kaybedenlere başsağlığı diliyoruz.
  Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Derneği yönetim kurulu, Hollandalı (KOBİ) iş adamları ve Ticaret odalarını, Türkiye ve Suriye sınır bölgesindeki meslektaşları adına ortak hareket etmeye çağırıyor.
  Yonetim kurulu baskani Ethem Emre denilsin. Bu konuda Hollanda basinina ve kurumlara demeclerine devam edecek (06 3911 0243)

  We sympathize with those who died during the terrible earthquake in Turkiye that has deeply affected families and their loved ones.
  The board of the Chamber of Commerce Netherlands-Turkiye foundation calls on Dutch (SME) business associations to take joint action on behalf of colleagues in Turkiye and the Syrian border region.
  The chairman Ethem Emre is available for statements to the Dutch press and institutions (06 3911 0243)
 • TESİAD, TESAM en UID bezoekt HTTO

  Een ontmoeting heeft plaatsgevonden tussen de vice-voorzitter van de TESİAD (Turkse industriële zakenmannen/vrouwen federatie), tevens verantwoordelijk voor buitenlandse betrekkingen, verder de heer M. Talha Zeytinci en de heer H. Dogali, European officers binnen TESAM (Turkish Asian Center for Strategic Studies) en ook de voorzitter van UID Nederland (Union of International Democrats), de heer H. Tekten.
  Gastgever was de heer E. Emre van de HTTO (Stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije) en zijn adviseur, de heer M. Yazarel. De werkvergadering werd gefaciliteerd op het Rotterdamse kantoor van HTTO.
  Onderwerp van gesprek was o.a. welke (lobby) maatregelen nodig zijn om de economische samenwerkingsklimaat tussen Nederland en Turkije te verbeteren en hoe het handelsvolume tussen beide landen kunnen worden vergroot. Verder werd er informatie uitgewisseld over sociale en culturele vraagstukken met betrekking tot de Nederlandse-Turkse samenleving.
  Contact: e.emre [ ] kvknederlandturkije.nl
 • HTTO bezoekt Turkse ambassade, Den Haag

  Voorzitter Ethem Emre van de Stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije en zijn adviseur Metin Yazirel bezochten de Turkse ambassadeur, de heer Şaban Dişli, in Den Haag.
  Men wisselde van gedachten over de sociale, culturele en economische situatie van de Turken woonachtig in Nederland.
  Daarnaast hebben zij de ambassadeur geïnformeerd over een Nederlandse delegatie van bedrijven c.q. investeerders die de stichting heeft gefaciliteerd naar een landbouwbeurs en agri bedrijven 16-20 oktober 2022 in Antalya en Mersin.
  Contact: e.emre [ ] kvknederlandturkije.nl
 • Tevreden ondernemer aan het woord

  Het doet goed. Een tevreden Nederlandse ondernemer die zijn avontuur over Turkije deelt. Maar het ging niet vanzelf! Om een jongensdroom uit te laten komen is soms een helpende hand nodig bij de oprichting en inrichting van ontwikkeling, productie en HR activiteiten.

  Philip Knierim, CEO van Ecotone, verklaart een echte fan van Turkije te zijn. Ecotone startte in Istanbul met de productie van betaalbare en milieuvriendelijke kantoorartikelen. Na van het succes geproefd te hebben heeft hij een tweede bedrijf in Turkije opricht. Hij biedt nu werk aan jonge, slimme IT-/ICT- ontwikkelaars die goed werk afleveren voor Nederlandse klanten.
  Ondanks Covid-19 en de toenemende inflatie in Turkije is  hij erin geslaagd zijn activiteiten aanzienlijk te laten groeien. Dit dankzij een lange termijn, robuste, duurzame groeistrategie.
  Philip “Begrip ontwikkelen voor de manier van handelen in Turkije en professioneel begeleid worden door de kantoren in Rotterdam (stichting KvK) en Istanbul (Turkish Dutch Trade Consulting) heeft bijgedragen aan mijn succes”.
  Maar het is niet allemaal rozegeur en maneschijn boven de Bosporus. Philip zegt dat specifiek het managen in de Turkse bedrijfscultuur een moeizame taak is waarvoor hij ook eerder genoemde partijen als interface heeft ingeschakeld.

  Geinteresseerd in ICT ontwikkelen in Turkije?

  Een webinar op 25 januari staat in de planning van de stichting KvK. Met aandacht voor nearshoring en het uitvoeren van remote projecten. Contact initiatiefnemer Paul Tjia (paul@gpic.nl).
  Bekijk video.
 • Turkse merkbeleving – Nederlandse marketing

  Pleidooi voor intensievere merkbeleving van Turkse kwaliteitsproducten met behulp van Nederlandse marketingstrategieën.

  In deze video toont de vicevoorzitter van de stichting KvK Nederland-Turkije enige Turkse producten die ondanks hun authenticiteits potentieel toch sterker en prominenter in de Nederlandse markt zouden kunnen worden gezet. Met behulp van meer ‘branding’ en marketing zou men de Turkse merkbeleving sterker kunnen formuleren en uitvoeren (distributie).
  Bekijk video. Nederlands gesproken, Turks ondertiteld.
  Bezoek de stichting KvK in Rotterdam of partner/dienstverlener Turkish Dutch Trade in Istanbul voor marktonderzoek en marketingactiviteiten. Contact: peter.wolters@kvknederlandturkije.nl  en/of leyla.demos@turkishdutchtrade.com
  Video: met dank aan het geweldig mooie Charisma hotel***** Kusadasi, Turkije.
 • Resultaten succesvol afgesloten AGF handelsmissie Mersin & Antalya

  Vol verwachtingen en nieuwsgierig vertrok een delegatie met Nederlandse AGF producenten, importeurs, investeerders en eco-innovatie experten 16 oktober vanaf Schiphol naar de Turkse handelsstad Mersin en agri-regio rondom Antalya. Om aan de Nederlandse retail (groente en fruit) vraag te voldoen werden Turkse ‘goede en goedkopere’ producten gezocht.
  Feiten, kengetallen, prioriteiten
  Eerst enige feiten op een rijtje. Turkije sloot haar Agri export in 2021 af met $1 MLD 182 mln. De export van verse groenten, fruit en producten steeg de eerste 6 maanden van 2022 met 9% t.o.v. 2021 tot 551 mln. De Turkse doelstelling voor 2023 wat betreft de export van verse groenten, fruit en aanverwante producten is 1,5 MLD. Belangrijkste exportlanden voor Turkije zijn Duitsland $93 mln, VS 87 mln, Rusland 65 mln. In totaal exporteert Turkije naar 122 landen.
  Turkije zoekt innovatieve oplossingen voor haar prioriteiten op het gebied van klimaatverandering, duurzame landbouw, residuvrije landbouw en het verlagen van logistieke kosten. Het land heeft de ambitie om 30-50% minder chemicaliën in te zetten om te beginnen met mandarijnen, granaatappels en tomaten.

   

  B2B matchmaking
  Meer dan 50 enthousiaste Turkse producenten hadden zich 17 oktober aangemeld om kennis te maken met 11 Nederlandse delegatieleden tijdens de eerste B2B matching sessie in Mersin. Matching is meer dan alleen handje schudden en kennis maken. Het vergt een degelijke voorbereiding van soms een maand of twee van te voren om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Dit werd gefaciliteerd door de Nederlands-Turkstalige dienstverlener ter plaatse Dutch Turkish Trade Consulting (DTTC). Er werd nauw samengewerkt met de Mersin Chamber of Commerce & Industry (MTSO).

   

  Vervolgens bezocht de delegatie meerdere kassen per bus. Overal werden de Nederlanders super gastvrij met Turkse thee en huisgemaakte koekjes ontvangen voor een informele kennismaking. Vervolgens werden er kassen betreden, fruit geproefd, hygiëne, veiligheidsstandaarden, EU en andere certificatie gecontroleerd.

   

  Selectie bezochte bedrijven: TARGID; EREN TARIM; AKSUN TARIM. Daarnaast ook bedrijven cq kassen met paprika, tomaten en een sappig citrus veld.

   

  Er werd ruim tijd genomen om veel vragen te stellen. Uiteindelijk dient de kwaliteit constant en betrouwbaar te zijn. Vragen gingen over productie, opslag, verpakking, distributie, etc.

   

  Een ‘Memorandum of Understanding’ met als doel samenwerking te bevorderen werd ondertekend door de voorzitters van de stichting KvK Nederland – Turkije en de Mersin Chamber of Commerce & Industry, een van de oudste KvK’s van Turkije met meer dan 16.000 leden.

   

  Het proces werd ondersteund door een bijzonder gastvrij bestuur en secretariaat van MTSO. Lees meer informatie over de Agri Food sector van Mersin zoals klimaat en grond, R&D instellingen, agri productie kwantiteit, export en productie seizoenkalender.
  Open armen
  Geïnspireerd vertrok de delegatie met een binnenlandse vlucht vanuit Mersin naar de luchthaven Adana om vandaar per bus naar de volgende handelsmissie bestemming te rijden: Antalya. Nog meer B2B matchmaking gesprekken werden 19 oktober gefaciliteerd in een representatief hotel te Antalya. In een vergaderruimte werden op gegeven tijdsintervallen gesprekken georganiseerd tussen Nederlandse leden en Turkse producenten.

  Individuele bedrijfsbezoeken werden uitgevoerd op vraag van sommige delegatieleden. Uiteraard werden deze altijd vergezeld door een chauffeur en een Turkse tolk. Ook een fotograaf was continue van de partij om het management, de bedrijfsomgeving, producten en verpakkingsmethoden op beeld vast te leggen. Selectie bedrijfsbezoeken 19 oktober: Meysan en Ergida Tarim.

   

  Men werd met open armen ontvangen omdat de deelnemende Nederlandse bedrijven een totale omzet van +/- € 575 MLN vertegenwoordigen wat overeen komt met de halfjaarlijkse Turkse Agri export in 2021. De deelnemende bedrijven worden administratief ondersteund door RAAD International.
  Slimme ‘groene’ Turken
  De delegatie kreeg op 20 oktober een voordracht te zien van de Sivas Cumhuriyet University. In het kader van het “Net Green” project produceert men onder optimale hygiënische omstandigheden lekkere producten zonder bemesting, besproeiing en overmatige irrigatie. Duurzaamheid wordt door Turken serieus genomen. Vervolgens bezochten de delegatieleden meerdere (logistieke) bedrijven en fruit- en zaadproductie kassen. Selectie: Adalya Fresh; Ebeyler Tarim.
  Beurs
  De Interfresh Eurasia beurs stond 20 oktober ook op het programma. 41 Turkse standhouders cq exporteurs (websites opvraagbaar voor delegatieleden) ontmoetten opkopers uit vele landen. Net zoals tijdens de vorige handelsmissie in 2021 wist de Turkse ‘TRT’ televisie nu ook weer de stichting KvK Nederland-Turkije te vinden voor een kort gesprek met de voorzitter en vice voorzitter op de beurs.

   

  Gezellige sociale momenten zoals lunches en diners waren vast onderdeel van het programma. De boog kan niet altijd gespannen zijn! Zelfs voor de cultuurliefhebbers was er een onverwacht moment: een bezoek aan de historische stad Taurus met de waterput van de apostel Petrus. Destijds ook al ingezet voor verse druiven!

   

  Extra marktonderzoek
  Kennismaken met de Turkse handelscultuur, vertrouwen opbouwen en op termijn contacten in contracten omzetten is het ultieme doel van een handelsmissie. Indien gewenst kunnen delegatieleden nadien tegen betaling extra persoonlijke begeleiding, markt- en productonderzoeken aanvragen bij Dutch Turkish Trade Consulting. De not-for-profit stichting KvK Nederland – Turkije zorgt dat de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd blijft.
  Nagenieten
  De terugreis werd vrijdag 21 oktober ingezet van Antalya via de nieuwe, indrukwekkende luchthaven Istanbul naar Schiphol. Sommige delegatieleden bleven enige dagen nagenieten. Men combineerde werk en prive terwijl men genoot van de mooie stranden en kwalitatief goede hotels aan de Turkse riviera. Deze loopt aan de zuidkust van Turkije aan de Middellandse Zee vanaf Marmaris-Antalya tot voorbij Alanya.
  Geinteresseerd in deelname? Licht ons in over de behoeftes of specificaties van uw bedrijf of sector via het inschrijfformulier.
 • Voorzitter MKB Rotterdam in gesprek met stichting KvK

  Voorzitter Pieter van Klaveren van MKB Rotterdam vereerde de stichting KvK Nederland-Turkije en het interculturele expertisecentrum Inter-Focus met een bezoek op 20 juli 2022. De rode draad die tussen beide organisaties onder hetzelfde dak loopt is de interculturele meerwaarde van mens voor bedrijf.
  Het midden- en kleinbedrijf in de Rotterdamse regio is de drijvende kracht achter de economie. Met ruim 800 aangesloten leden en 14.000 contacten is MKB Rotterdam een representatief netwerk voor ondernemers.
  Gemeenschappelijke thema’s waarin men kansen ziet zijn o.a. internationaal ondernemen, duurzaamheid en vitaliteit. Begrip voor elkaar, samen durven risico’s te nemen, het creëren van banen en het behouden van gezond en dus productief personeel. Daar staan en gaan beide organisaties voor!
  Meer Turkse ondernemers bij MKB besluitvorming
  De economie loopt dan wel redelijk goed, maar nieuwe uitdagingen nemen de plek van optimisme alweer snel in. Van belang is dat ondernemers uit alle ‘vaatjes’ kunnen tappen qua nieuwe markten, nieuwe klanten, nieuwe kandidaten en bestaand personeel binnen de poort behouden.
  Nederlands-Turkse ondernemers met al hun kennis, kunde en andere middelen zouden eigenlijk meer aangesloten moeten zijn bij gevestigde Nederlandse MKB verenigingen. Uiteindelijk worden burgers, consumenten, klanten, toeleveranciers en overige potentiële partners steeds diverser en kleurrijker. De stichting KvK wilt meer dialoog tussen Turkse en Nederlandse ondernemers op gang brengen. Ondernemers met Turkse roots zouden beter aangesloten dienen te worden. De stichting wilt met MKB ondernemers sparren over mogelijke aanvliegroutes in Nederlandse bedrijven.
  Intercultureel luisteren is goud
  Vitaliteit van bestaand personeel en re-integratie van ziek en arbeidsongeschikt personeel is een concrete uitdaging, zeker in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter wat ondernemers geld kan kosten. In geval van Nederlands personeel met een niet-westerse achtergrond komt daar nog een extra dimensie bij qua cultuurverschillen, taalbarrière en onwetendheid over de regels en plichten bij re-integratie en letselschade. Begrijpend luisteren in Turkse of andere exotische talen met professionele hulp van het interculturele expertisecentrum Inter-Focus is dan goud…
  Op het gebied van internationalisering zijn Rotterdamse ondernemers uitgenodigd deel te nemen aan de volgende handelsmissie naar Turkije, eind oktober 2022. De successen van Nederlandse deelnemers gedurende de vorige handelsmissie in 2021 (video verslag) worden voortgezet!

  *Foto: Ethem Emre, Pieter van Klaveren, Peter Wolters, Leyla De Mos

 • AGF HANDELSMISSIE: REIST U (WEER) MEE NAAR TURKIJE, OKT. 2022?

  In oktober 2021 maakte onze stichting in samenwerking met RAAD International B.V. een enerverende handelsreis naar Turkije. De successen van onze deelnemers gedurende en na deze missie (video verslag) hebben ons gemotiveerd om in oktober 2022 opnieuw een handelsmissie te organiseren.
  Ook u kan de uitstekende commerciële kansen ervaren die Turkije aan ondernemers biedt!
  Het bestuur van de Stichting KvK Nederland – Turkije nodigt u van harte uit op 17 oktober 2022 mee te reizen. Vanwege de oorlog in Ukraine en de devaluatie van de Turkse Lira zien wij meer kansen voor de Turkse AGF. Laten we samen booming Türkiye ontdekken. Andere sectoren kunnen op aanvraag apart gefaciliteerd worden.
  PROGRAMMA
  Vertrek op zondag 16 oktober. Op maandag 17 oktober ontvangst door de Chamber of Commerce and Industry Mersin. Maandagmiddag, dinsdag, woensdag en donderdagmorgen B2B AGF ontmoetingen in Mersin en Antalya. Donderdag 20 oktober bezoek aan de InterFresh Eurasia beurs in Antalya met standhouders in de AGF en logistiek. Meer info.
  Gedurende de reis creëert de Stichting Kamer van Koophandel Nederland – Turkije toegang tot een breed netwerk van Turkse ondernemers, telers, exporteurs, importeurs en ambtelijke instanties. U wisselt ervaringen uit met uw reisgenoten en Turkse ondernemers. U kunt aangeven welke (type) telers/ondernemers u wenst te bezoeken. Op deze manier ontmoet u gericht partijen en krijgt u nieuwe inzichten in de uitgebreide kansen die de Turkse AGF markt u biedt.
  KOSTEN
  Deze bedragen ± €2.200 incl. vluchten, hotels, lokaal vervoer, gids/tolk, lunch en diners. De mogelijkheden voor uw eventuele specifieke wensen nemen wij graag door tijdens een persoonlijk gesprek.
  De stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije bewaakt de kwaliteit, geeft toegang tot een groot Turks netwerk; TDTC in Istanboel organiseert en faciliteert ter plaatse met Nederlandstalige handelsexperts en RAAD International adviseert.
  Interesse? Meld u aan onderaan deze pagina of stuur uw gegevens naar info@kvknederlandturkije.nl. Aansluitend nemen wij contact met u op. Eén ding is zeker: het wordt een fantastische reis met – naast de zakelijke activiteiten – ook voldoende tijd voor sociale interactie!