BNR interview aardbeving Turkije

BNR BREEKT interview “Ik sta klaar om Turkije en Syrië te helpen” met gastsprekers o.a. Nederlandse Rode Kruis en Stichting KvK Nederland – Turkije.

De voorzitter van de Stichting KvK Nederland-Turkije, Ethem Emre, roept dringend op om meer draagvlak te creëren om de regio op te bouwen na de aardbeving. Interview gemist? Luister hier.
De stichting is nauw betrokken bij lokale Turkse Kamer van Koophandels, zoals Adana en Mersin, die recentelijk zijn bezocht door een handelsdelegatie van Nederlandse ondernemers. Momenteel begeleiden Nederlands-Turks sprekende experten Nederlandse tv-zenders ter plaatse in de getroffen gebieden, te beginnen in de provincie Hatay.
Na de rouwperiode zal geïnventariseerd moeten worden welke hulp lokale MKB-ondernemers in de regio nodig hebben, aldus Emre. Ontwikkelingen zullen zeker ook gevolgen zullen hebben voor bedrijven. De stichting zal een coördinerende rol uitvoeren. Een uitnodiging voor samenwerking is verstuurd naar Nederlandse ondernemersverenigingen.
Constructieve reacties
Bij het ter perse gaan van dit artikel hebben meerdere voorzitters van de bilaterale KvK’s constructief gereageerd, te weten de  Swedish Chamber of Commerce,  de Netherlands British Chamber of Commerce en de  Netherlands – Canadian Chamber of Commerce. Ook de voorzitter van MKB Rotterdam benadrukt dat er veel ondernemers in regio Rijnmond zijn die daar familie en/of vrienden hebben en met hen meeleven.
De overheid moet delen van de infrastructuur vernieuwen, maar er is nog geen logistieke (onderzoeks)strategie voor warehousing, gecoördineerde intermodale transportketens, etc. om hulpgoederen tijdens toekomstige rampen snel ter plaatse te brengen. Ook hier wil en kan de stichting een coördinerende rol spelen, dankzij in-house logistieke experten in het kantoor in Rotterdam en Istanbul.
Een Nederlandse parlementscommissie heeft, met name vanuit de kant van VVD, de verantwoordelijke Nederlandse minister gevraagd een brief te sturen met geplande acties.
Contact