Turkije alternatief voor geteisterde Agri-oogsten

Miljoenenschade aan tuinbouw door overstromingen in Italië, duizenden hectaren kiwi’s, pruimen, peren en appelen onder water, ook de  (logistieke) bevoorrading in het gedrang. Droogte, bosbranden en watertekorten in Spanje en Portugal… Centraal en Zuid Europa wordt momenteel geconfronteerd met ongekend hoge temperaturen en lokale stormen.
Wetenschapper Andrea Toreti, die namens de Europese Commissie de droogtesituatie op het continent onderzoekt, waarschuwt dat dit kan leiden tot de ergste droogte in vijfhonderd jaar. De gevolgen van de klimaatcrisis, met veranderende weerspatronen, laten weinig goeds voorspellen voor de toekomst.
Deze warmte en droogte hebben ook aanzienlijke gevolgen voor de oogsten in veel landen in Centraal- en Noord-Europa, waar mislukte oogsten een realiteit worden.
De klimaatcrisis speelt op twee manieren een rol bij deze extreme droogte. Ten eerste zorgt het veranderende klimaat ervoor dat regenbuien steeds vaker voorkomen in korte, intense uitbarstingen, in plaats van geleidelijke, langere periodes van regen, waardoor de bodem niet voldoende vocht opneemt. Ten tweede leiden de hogere temperaturen ertoe dat het water sneller verdampt, waardoor de droogte nog verder toeneemt.
Andrea Toreti waarschuwt dat maar liefst 15 procent van de grond binnen de Europese Unie nu in de hoogste kritieke fase van droogte verkeert. Dit betekent dat de grond zo uitgedroogd is dat planten en gewassen ernstig bedreigd worden en zelfs kunnen verdwijnen. Italië behoort tot de zwaarst getroffen landen, waar een aanzienlijk deel van de rivier de Po volledig is opgedroogd. Deze rivier voorziet meer dan een derde van het landbouwgebied in Italië van water, waardoor de gevolgen voor de landbouwsector bijzonder ernstig zijn.
Alle ogen gericht op alternatief Turkije
Ook de extreme hitte in Spanje, ’s werelds grootste producent van olijfolie, zal ervoor zorgen dat hun productie onder de verwachtingen blijft en tot prijsstijgingen zal leiden. Na de dalende olijfolieproductie in Spanje kijkt men meer naar Turkije. Ondernemers zullen risico’s moeten verdelen.
Ga mee met de volgende Agri-fresh handelsmissie kansen in Turkije ontdekken.