Ter ere van haar 20ste dienstjaar in 2014 als vereniging voor Turkse ondernemers in Nederland heeft Musiad Nederland een congres gehouden op 14 maart 2014 met als onderwerp “Een Europees Perspectief op het Turkse Economische Vooruitzicht” in het Rechtsgeleerheidsgebouw van de Universiteit van Leiden. Studentenvereniging Biruni was medeorganisator.

Het congres had sprekers die de Turkse economie van dichtbij kennen, zoals de heer Ömer Cihat Vardan, president van IKV (Economic Development Foundation) en de heer Ömer Bolat, CEO van Albayrak Group. Daarnaast namen ook de heer Alper Esen (president van Musiad International), de heer Ali Bekdur (voorzitter Musiad Nederland) en de heer Abdurrahman Akbulut (Eigenaar Helal Food BV Utrecht en vice-voorzitter Musiad Nederland) het woord.
 

MUSIAD

Baskan

Voorzitter Ali Bekdur nam als eerst het woord en zei: “Musiad Nederland bestaat dit jaar twintig jaar. In twintig jaar zijn er heel veel dingen veranderd in onze leven. Eén ding is niet veranderd. Dat is onze ambitie tot het ondernemerschap. We streven ernaar om dit nog meer te verhogen door samen te werken. De jongere ondernemers en studenten kunnen hier een voorbeeld van nemen. Wij zullen hun hierbij altijd helpen. Een ander punt is de onderlinge verhouding en contacten van de Turkse bedrijven met de Nederlandse overheid. Ook werken we hieraan om alles nog beter te laten verlopen. Dit zal een positief effect hebben op de Nederlandse economie.”

Cijfers Turkse bedrijven in Nederland

Vervolgens nam vice-voorzitter Abdurrahman Akbulut het woord en zei het volgende: “We streven ernaar om nieuwe markten te vinden en werken hard om nog een sterker handelsbrug te vormen met Turkije. We zijn van plan om vernieuwingen te brengen. In Nederland heerst er helaas een economisch crisis. In 2013 was er sprake van een negatieve groei van -0,6%. In 2014 wordt er een groei van 0,2% verwacht en we hopen dat dit gehaald zal worden. De aantal werklozen staat op 668.000 waarvan 6,7% een Nederlandse achtergrond en 18,6% een niet-westers achtergrond heeft. Dit is een hoge percentage. We hebben een lange weg te gaan en moeten harder gaan werken. Er is helaas ook sprake van discriminatie tijdens de sollicitatieperiode. Drie van de vijf mensen (CBS) heeft hiermee te maken. Ook dit moet opgelost worden.”

Verder gaf vice-voorzitter Akbulut de volgende cijfers:

- Er zijn 17.000 bedrijven/werkgevers met een Turkse afkomst in Nederland.
- De bijdrage aan de Nederlandse economie door de Turkse gemeenschap bedraagt 9,5 miljard euro.
- Deze bedrijven zorgen ervoor dat 85.000 mensen een baan hebben.
- Totaal aan investeringen in 2012: 2 miljard euro.
- Jaarlijkse omzet van deze buitenlandse bedrijven, vooral Turkse: 6 miljard euro
- Meestal familiebedrijven
- 41% in klein/detailhandel, 31% gastronomie. 22% in de dienstensector, 6% ambacht, 
5% in de groothandel en 3,2% in fabricage en in de bouwsector.

(bron: TAVAK – onderzoek door Prof. Dr. Faruk Şen)

akbulut

Verder namen Ömer Cihat Vardan (Economic Development Foundation) en CEO Ömer Bolat het woord en vertelden over de projecten van Turkije en over financieringsmiddelen. Daarnaast werd er gesproken over de economische potentie van Turkije.

 

 

 

Turkije in 2023

Ömer Bolat (CEO Albayrak Group) vertelde: “De sterke en stabiele Turkse economie heeft een goed punt bereikt. Maar als we Nederland met 16 miljoen inwoners met Turkije van 76 miljoen bewoners vergelijken zien we dat de beide landen ongeveer een even grote economie hebben. Dit laat zien dat we nog een heel lange weg te gaan hebben. Er is een groot verschil in de productiviteit van deze landen. Nederland is een stuk verder op dat gebied. We moeten hier een lesje van leren. We moeten vooruitgaan op het gebied van de kenniseconomie, onderzoek en ontwikkeling, technologische innovaties en branding van merken. Zo kunnen we meer waarde toevoegen aan onze economie. We zullen dan onze doelstellingen van 2023, een nationaal inkomen van twee biljoen dollar, een inkomen per persoon van 25.000 dollar en een export van 500 miljard dollar, halen. Mensen die een aantal jaren niet in Turkije zijn geweest raken verrast bij een bezoek door de snelle verandering.”

“Er gaan vijf miljoen mensen per jaar als toerist vanuit Turkije naar Europa en de wereld. De Turkse paspoort is steeds belangrijker. Ons munt heeft steeds meer bekendheid en waarde. In Londen, een van de financieel centra van de wereld, heb ik de Turkse Lira kunnen inruilen voor Pounds. In bijvoorbeeld Djedda, Mekka en China gebeurt dit ook. We hebben deze punt bereikt. Onze ambassades groeien en vernieuwen met trots. Onze ambassade in Berlijn is de beste in Duitsland van de buitenlandse ambassades.”

Donkere wolken

Bolat gaat als volgt verder: “De laatste tijden beginnen zich donkere wolken te vormen in Turkije. Deze komt door een aantal factoren. Er wordt gezegd dat we te ver zijn gegaan. Er was een Turkse jeansfabriek in Amerika, Mavi Jeans. Deze veroverde de markt in New York. Er werd een reclamespot gemaakt met als titel: “Worden we nou echt te veel/gaan we te ver?” De Amerikaanse concurrenten zeiden dat de Turken te ver gingen. We moeten ons bezighouden met hun werd er gezegd. Dit is nou precies wat er gebeurt, we beleven dezelfde proces op dit moment. Het is een kopie van de genoemde reclamespot.”

GEZI Park vs IMF, kredietbeoordeling, nucleaire centrale, grootste hangbrug en grootste vliegveld, lage begrotingstekort

“Ik wil het hebben over de afgelopen Meimaand. Tien maanden geleden. Deze zal ik helemaal baseren op statistieken. Turkije heeft zijn laatste termijn van 400 miljoen dollar afbetaald aan de Internationaal Monetair Fonds. Sinds 2008 wordt Turkije zonder het IMF bestuurd. Er is geen schuld meer bij het IMF. Het IMF wilt nu een lening van vijf miljard dollar van Turkije. Wat is er nog meer gebeurd? Kredietbeoordelaars als Standard & Poors, DSC05756

Moody’s, Fitch en de Japanse JCR hebben de rating van Turkije verhoogd tot een investeerbare land. Dit betekende dat er naar Turkije een buitenlandse investering van 100 miljard dollar zou komen. Voorafgaand aan dezelfde maand hadden de Turken met de Russen in Mersin een overeenkomst getekend over een nucleaire centrale van 20 miljard dollar.

De Japanse premier en de Turkse premier waren in de laatste twee jaar vier keer naar Turkije en Japan heen en weer gereisd. De Japanners hadden 22 miljard dollar geboden voor een nucleaire centrale in Sinop. Diezelfde maand werd er in Istanbul begonnen aan een van de grootste hangbruggen ter wereld, de Yavuz Sultan Selim. Ook werd er een aanbesteding gedaan voor de grootste vliegveld ter wereld. Er zou 46 miljard dollar in 25 jaar komen naar de schatkist van Turkije. We hadden 132 miljard dollar bij de centrale bank. De inflatie daalde naar een droomniveau. De overheidsschuld was terug naar %35. De Maastricht criteria was 60% en de gemiddelde van vandaag in de Europese Unie is 90%. De begrotingstekort was 1,2%, de Maastricht criteria is 3% en in de EU staat het tussen de 5-6%.”

“Opeens hadden we de Gezi Park protesten in Taksim. 3000 cameramannen van CNN, BBC, Duitse nieuwszenders en ga zo maar door waren allemaal al dagen van te voren voorbereid. De verplaatsing van een paar bomen werd als excuus gebruikt voor de protesten. De nieuwszenders hebben twintig dagen lang berichtgeving gedaan dat er een aardbeving in Turkije was en dat de bevolking in opstand was. De Centrale Bank gaf aan dat ze de geldkranen dicht zouden gooien. Dit allemaal was een harde klap voor de hard groeiende Turkije. De rente vloog omhoog. Tijdens de protesten hadden zeven mensen hun leven verloren, 590 voertuigen waren verwoest en 256 gebouwen werden beschadigd.”

De mensen zijn de scheidsrechter

“De harde klap was net achter de rug. Turkije begon weer te groeien. We haalden bijna de verwachte economische groei van 4%. Dit was de hoogste percentage van de OECD landen die 33 landen telt. Vanaf 14 november begon het weer met de scholen en nu met de corruptieonderzoeken. Er begon ook een wat hardere politieke strijd in Turkije. Er is helaas sprake van een enorme media oorlog en een politiek oorlog net voor de verkiezingen. De mensen zijn de scheidsrechter en zullen hier antwoord op geven. Er is sprake van een operatie dat in gang is, een poging tot staatsgreep. Dit is allemaal erg in de nadeel van de positie van Turkije.”

Economisch model – Bouw, exploiteer en draag over

DSC05742

Ömer Cihat Vardan (Economic Development Foundation) nam het woord en zei: “Er zal geen cent uit de staatskas gaan voor onze grote projecten in Turkije. Grote bedrijven doen mee met de aanbesteding en zorgen voor hun eigen financiering. Ze gaan het, als het een bouwproject betreft, bouwen wat nu al aan de gang is bij sommige bouwprojecten en deze voor een bepaalde tijd exploiteren. Deze zal later worden overgedragen aan de staat. Zo wordt er een bron van financiering gemaakt.”

“Een ander project is de Public Private Privateship. Hierin vallen bijvoorbeeld de grote regionale ziekenhuizen. De staat betaalt ook hier niets.

De bedrijven die meedoen met deze aanbestedingen zijn in harde strijd met elkaar om het te krijgen. Door dit soort modellen worden sommige investeringen gerealiseerd. Als Turkije moet groeien heeft het investeringen nodig.”

Tot slot werden de vragen beantwoord die het publiek stelde.

http://turksemedia.nl/turkije-in-2023-en-de-economische-potentie-van-turkije-vanuit-een-europees-perspectief/

There are no comments yet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.