PERSBERICHT

“Istanbul wil de stedenband met Rotterdam herstellen“


Nieuwe burgemeester Imamo
ğlu doet belofte aan voorzitter Kamer van Koophandel Nederland-Turkije

ISTANBUL , 5 aug. 2019 – De nieuwe burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoğlu, heeft groen licht geven voor het herstel van de stedenband tussen Istanbul en Rotterdam. Deze stedenband werd door Istanbul verbroken in 2017 na incidenten in Rotterdam.

De voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland & Turkije, dhr. Ethem Emre,  is door de burgemeester gevraagd om het herstel te organiseren. Emre was op bezoek in Istanbul voor een kennismakingsgesprek met Imamoğlu.

Het herstel van de stedenband kan de handel tussen Istanbul en Rotterdam nieuw leven inblazen, meent Emre. Imamoğlu was het daarmee eens. ‘We hebben een handelsbetrekking met een volume van miljarden lira’s.’ Hij noemde het verbreken van de stedenband achteraf gezien een verkeerde beslissing. ‘Je moet betrekkingen tussen steden principieel niet laten beïnvloeden door politiek kwesties’, zei hij. Emre vulde aan: ‘De gewone burger draagt uiteindelijk de lasten. Het duurt vele jaren voordat de wonden zijn genezen.’

De nieuwe burgemeester gaf aan dat hij de stedenband zo snel mogelijk wil herstellen. In Nederland zal dhr. Emre de boodschap van Imamoğlu overbrengen aan burgemeester Aboutaleb en het herstel vormgeven. De Nederlandse consul-generaal in Istanbul zal mogelijk ook een rol spelen bij het herstel van de stedenband. ‘Hij kan mede zorg dragen voor synergie hierin”, aldus Imamoğlu.

Hoewel de stedenband formeel is verbroken zijn de relaties tussen de twee steden op dit moment overigens wel goed, aldus Emre. ‘Er wonen 80.000 Turken in Rotterdam. Voor de ongeveer 500.000 Turkse inwoners van Turkije is dit een zeer belangrijk onderwerp.”

De burgemeester heeft zijn genoegen geuit over het bezoek van Emre. Hierop heeft Emre hem bedankt voor de hartelijke ontvangst. “Vanwege de politieke crisis was de handelsomzet tussen de 2 landen zeer gedaald. Met onze doelstellingen zullen we dit samen kunnen herstellen.”

Imamoğlu won in juni de strijd om het burgemeesterschap van Istanbul na een opvallend zachtaardige en verzoenende campagne. Hij liet blijken deze lijn door te willen zetten en sprak de ambitie uit Istanbul wereldwijd op de kaart te zetten als pionier in het opbouwen en onderhouden van internationale relaties.

‘Uiteraard zal onze stad altijd een eigen standpunt innemen op ieder vlak maar zal dus geen gereserveerdheid tonen, aldus Imamoğlu. Hij noemde Istanbul een ‘leidende en belangrijke stad in de wereld.’