eco

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 0,9% gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal, zo blijkt maandag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de eerste raming kwam de groei nog uit op 0,7%.
De aanpassing van de kwartaal op kwartaal groei volgt uit bijgestelde ramingen van de ontwikkelingen in de economie ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, licht het CBS toe. Deze raming is voor het vierde kwartaal naar boven bijgesteld en die van het derde kwartaal naar beneden. De overige kwartalen zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder niet gewijzigd.
Er is per saldo geen invloed op de jaarraming van de economische groei over heel 2013. De economische groei in Nederland in 2013 blijft ongewijzigd met een krimp van 0,8%. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,8%, waar dat volgens een eerste raming 0,7% was.
De bijstelling komt vooral door een opwaartse bijstelling van de investeringen. De productie en de investeringen in de bouw waren hoger dan eerder geraamd. Verder was de krimp van de bestedingen van huishoudens en de overheid iets kleiner dan eerder gemeld.
In het vierde kwartaal van 2013 waren er 128.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal van 2012, een daling van 1,6%. Bij de eerste raming was de krimp van het aantal banen 1,7%.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; ben.zwirs@wsj.com

(END) Dow Jones Newswires

There are no comments yet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.