Nederland en Turkije hebben al ruim 405 jaar diplomatieke betrekkingen, maar door de diplomatieke rel van vorig jaar maart heeft de samenwerking een historisch dieptepunt bereikt. Alhoewel de ministers en diplomaten van beide landen weer in gesprek zijn met elkaar, zijn de banden nog steeds niet op het gewenste niveau. Het gevolg is een conflict dat alleen maar verliezers kent. Het is tijd om de banden weer naar het gewenste niveau te tillen.

Handel

De handel tussen beide landen is de laatste 10 jaar verdriedubbeld. Beide landen importeren en exporteren met elkaar jaarlijks voor zo’n 9 miljard euro. Bovendien is Nederland één van de belangrijkste investeerders in Turkije met ongeveer 20 miljard euro. Dit bedrag kan nog stijgen, doordat Turkije momenteel bezig is met een aantal grote projecten, zoals het bouwen van de derde brug over de Bosporus en het vliegveld in Istanbul tevens de grootste van Europa. Naast alle investeringen van beide landen, behoort Turkije tot een van de snelst groeiende economieën ter wereld. De laatste 5 jaar is de Turkse economie gemiddeld met 4,2% gegroeid. Daarnaast wonen er in Nederland ruim 400.000 Turken met een Nederlandse nationaliteit die gebaat zijn bij een goede relatie tussen beide landen en is Turkije een gastvrij vakantieland voor Nederlanders.

Tijd om te herstellen

Beide landen zijn in gesprek om het conflict bij te leggen. Zo hebben de leiders van de landen beide recent een uitspraak gedaan over hernieuwde toenadering. Zo gaf president Erdogan aan dat Turkije geen problemen heeft met Nederland en dat de personen uit de huidige regering behoren tot zijn oude vrienden. Een gelijksoortige uitspraak werd ook gedaan door premier Mark, waarin hij aangaf de banden te willen herstellen.

Om de betrekkingen weer op het gewenste niveau te krijgen, zijn er naast de stappen die tot nu zijn genomen ook stappen nodig vanuit de beide samenlevingen. Zo kunnen belangenorganisaties uit zowel Nederland als Turkije de handen ineen slaan om een bijdrage te leveren aan de optimalisatie van de relaties. Zo heeft Turkije in het verleden ook de politieke conflicten met Rusland opgelost.

In Den Haag is recent een nieuwe regering aangetreden. Dat is  het moment voor een nieuwe start.

De recent aangetreden minister van Buitenlandse Zaken Dhr. Stef Blok kan namens Nederland een nieuwe koers inzetten. De politieke conflicten tussen beide landen moeten beëindigd worden.

De Kamer van Koophandel Nederland Turkije is bereid om met alle betrokken partijen het nodige doen om de relaties tussen beide landen te herstellen.

Voor de redactie:

Stichting Kamer van Koophandel Nederland & Turkije