‘Ondernemers moeten juist nu de grens over’

De politiek moet veel meer inzetten op internationaal ondernemen. “In het buitenland liggen nog grote groeimogelijkheden voor Nederlandse bedrijven”, aldus MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel tegenover NUzakelijk.

 

© ANP

“Het mkb moet juist nu de grens over, want in Nederland zijn de mogelijkheden macro-economisch gezien op dit moment zeer beperkt”, aldus Biesheuvel.

“Ondernemers hoeven niet meteen heel ver weg, ook in Europa zijn kansen. Denk bijvoorbeeld aan Polen of Turkije. Er zijn plekken zat waar je succesvol kunt zijn. Je hoeft echt niet meteen naar Brazilië, al zie ik daar zeker ook goede kansen voor Nederlandse bedrijven.”

“Het onbenut exportpotentieel bedraagt zo’n 46 miljard euro, dus ik zou zeggen: laten we alles op alles zetten om dat binnen te halen. Dat kunnen we heel goed gebruiken.”

Volgens Biesheuvel brengt export tegenwoordig relatief lage kosten met zich mee. “Bedrijven moeten niet te snel denken in beperkingen, zich niet laten afschrikken.”

 

Grenzen verleggen

Ondernemers kunnen Nederland helpen uit de crisis te komen, vindt Biesheuvel. “Ondernemers zijn in staat grenzen te verleggen, ook nu. We moeten niet klagen en mopperen op de politiek, maar de mouwen opstropen en toch groei creëren.”

Biesheuvel is, naast een hele schare ministers en topondernemers, elke dag aanwezig op de Week van de ondernemer, die van 8 tot en met 11 april plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. MKB-Nederland is een van de initiatiefnemers van de Week. Internationaal ondernemen is daar een van de drie thema’s, de andere twee zijn financiering en innovatie.

“Het is voor bedrijven op dit moment een grote uitdaging om te overleven”, stelt Biesheuvel. “Ondernemingen komen moeilijk aan financiering; de mogelijkheden voor krediet moeten dringend verruimd worden.”

“We zien op dit moment banken die het moeilijk hebben en die aan allerlei nieuwe eisen moeten voldoen. Dat begrijp ik heel goed, maar ondertussen zijn de alternatieven voor het mkb een stuk minder geworden.”

 

Alternatieven

Tijdens de Week van de Ondernemer presenteren heel veel alternatieven voor bankfinanciering zich aan de ruim 10.000 bezoekers, zoals microkredietorganisatie Qredits, crowdfunding, private equity, maar ook een partij als Euronext.

“Ik denk dat er onder ondernemers nog wel wat onbekendheid bestaat over de mogelijkheden die er bestaan. Hopelijk wordt hiermee bewustwording gestimuleerd en denken zij niet meer automatisch aan bankfinanciering, maar ook aan bijvoorbeeld leasing en de mkb-obligatie.”

 

Maakindustrie

Volgens Biesheuvel zijn er nog altijd kansen voor ondernemers. “Als ik nu helemaal opnieuw zou beginnen als ondernemer, zou ik het zoeken in de hoek van de maakindustrie. In de ambachten, het vakmanschap, daar is nog ontzettend veel te doen in Nederland. Maar ook in de export en in de digitalisering zijn zeker mogelijkheden.”

Maar voor iedere sector geldt dat succesvol ondernemen en vernieuwen hand in hand gaan. “In de detailhandel bijvoorbeeld lopen conjuncturele problemen en structurele problemen dwars door elkaar heen. Winkeliers hebben niet alleen last van de crisis, maar ook van het veranderde koopgedrag van de consument. Mijn overtuiging is dat de detailhandel alleen uit die structurele problemen kan komen door te gaan innoveren. Nieuwe concepten, nieuwe beleving, een ander servicemodel.”

“Die innovatie moeten we niet alleen stimuleren, maar we moeten het ook tussen de oren zien te krijgen bij ondernemers. Er moet een cultuurverandering teweeggebracht worden. Je kunt niet succesvol zijn als organisatie als je niet innoveert”, aldus Biesheuvel.

Bedrijven die het relatief goed doen op dit moment zijn familiebedrijven. “Dit zijn over het algemeen ondernemingen die verder kijken dan morgen. Zij waren al ingespeeld op deze crisistijd en beschikken vaak over een sterk aanpassingsvermogen. Familiebedrijven kiezen er in lastige tijden vaak voor om juist te innoveren, juist te investeren in de toekomst. “

 

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement dat vanaf 8 april losbarst in het Beatrix Theater in Utrecht.

 

Bron: www.nuzakelijk.nl

There are no comments yet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.